którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem(...)świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą
Relaxtimeprostej, a jednocześnie przepysznej. Marietta Marecka „ABC gotowania 1 i 2” – język polski Książka, co do której mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony przepisy jakieś takie, hmmm, bez polotu, a z drugiej strony sporo wiedzy teoretycznej jak postępować z produktami i jakie sprzęty są potrzebne w kuchni. Co prawda mam dziwne skojarzenia z książkami Jamiego Oliviera, który(...)włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże
ladykitchenilość zajęć na GUMedzie i dochodzące do tego zmęczenie, po prostu nie byłam w stanie tego zrobić. Po 6h fizjologii i 6h chemii żywności, przypuszczam, że również byście byli bez sił. Wczoraj miałam bardzo ciekawe zajęcia, izolowaliśmy DNA z krwi szczura i ogólnie panowała bardzo przyjemna i pozytywna atmosfera. Dzisiaj pierwsze zajęcia na AWFie minęły dość szybko, pierwsze tygodnie(...)dzień, więc najprawdopodobniej nie opublikuję kolejnego przepisu. Pociesze Was jedynie tym, że w ten weekend mam wolne i Was nie opuszczę :). A dzisiaj kolejny pomysł na szybki i smaczny deser dla ukochanej osoby, z okazji świąt, czy też jako słodka przekąska na imprezę. Ni to ciasteczka, ni to babeczki, a może i jedno, i drugie. Co najważniejsze zrobi ją każdy
Be Fit Be StrongEkler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została
mojewypiekiinietylkoCytrynowy deser to trochę (uwaga, trudne słowo) oksymoron, jednak zawsze miałam słabość do połączenia kwaskowatości ze słodyczą. Wzbogacone obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii(...)wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą i tak przełożymy potem do pucharków. Żeby przygotować hipsterski krem
sama złodyczmojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis naDzisiejszy dzień miał być w końcu jednym z dwóch spędzonych bez dzieci. W Łodzi trwa Festiwal See Blogers, na który wielką ochotę miałam jechać. Niestety, najpierw Mąż przyszedł z informacją, że wolnego nie dostanie, a teraz... teraz to i ja się rozchorowałam, więc z podróżowania i tak nic by nie było. Mam nadzieję, że przyszły rok w końcu się(...)dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już wiem, że w tym roku prócz truskawek muszę zamrozić także maliny. Częstujcie się, zapraszam ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia w czekoladzierazem na odmianę nie będzie niedzielnego deseru, gdyż nie będę miała go czasu zrobić. Obowiązki rodzino- towarzyskie wzywają, niestety. Obiecuje jednak, ze za tydzień zaskoczę was porcją smacznych niedzielnych deserów:)W tym tygodniu wróciłam do mojego sernikowego uzależnienia ale tym razem z powodu taty. Potrafię, a przynajmniej staram się zrozumieć dużo rzeczy w życiu, że każdy ma swój własny(...)lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem
ciastkarnia na kruchym spodzieMoim ulubionym ciastem jest piernik z przyprawą z ras el hanout (zobacz przepis ). To przyprawa korzenna, której zwykle używa się do dań wytrawnych, ale która może
Ugotowane pozamiataneskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaUlubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co
RAROSSAMuffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗ Kiedy zgłaszają się osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do
Dieta Rozdzielna i ZdrowieChciałam zrobić coś, co zasmakuje wszystkim, bez względu na metrykę i liczbę posiadanych zębów! I trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze
zabawa smakiemWymyśliłam sobie klasyczny sernik. Ale taki naprawdę klasyczny: na kruchym spodzie i z samą masą serową, bez żadnych dodatków. Tak żeby rozkoszować się samym smakiem
RelaxtimeChyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na
Kolorowy PrzepisownikCiasto, które Wam dziś przedstawiam to najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne
Jeść, by żyć w zdrowiu