Suflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet
W kuchni u MonikiNic nie poprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja
Kuchenne zapiski EdytyJakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze
Moja DelicjaChałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją
Cztery Fajerydyniowe szaleństwo trwa. Tym sposobem trafiłam na przepis na ciasteczka które stanowiły główne źródło inspiracji przy moim wypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWreszcie są! Pierwsze polskie jabłuszka papierówki. Twarde, kwaskowate i soczyste! Idealne na szarlotkę! Szarlotka z takich jabłek zawsze smakuje wyśmienicie! Ma ten jedyny i nie powtarzalny
SMYKWKUCHNIpretekst do przetestowania kolejnych :D Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli potrzebujemy czegoś na szybko, „na drogę”. Dla mnie są idealne kiedy mam ochotę na małą przekąskę lub deser, a nie mam czasu na przygotowanie czegoś na bieżąco. Ponieważ są pyszne, sycące i zdrowe, bo nie dodaję do nich cukru i białej mąki, służą mi także jako poranny posiłek przed(...)końcu podzieliłam ją na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao a do drugiej mąkę orzechową (którą można zamienić na masło orzechowe lub zmielone orzechy). OWSIANE BABECZKI BEZ CUKRU Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wyszło 12 babeczek 150 g płatków owsianych 2 jajka Niecałe pół szklanki bakalii (suszone daktyle, rodzynki, suszone śliwki) Kakao/mąka orzechowa Soda
HealthyCreationsaromatycznym smarowidłem w roli głównej! W akcji biorą udział wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których składnikiem jest masło orzechowe . Dozwolone jest również jego wykorzystanie w deserze na zimno. Ja postawiłam na klasykę, czyli pulchne bułeczki drożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego wierzch okraszony pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie(...)mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania bułeczek 2 garście orzechów pistacjowych – drobno pokrojone, do posypania
Grunt to przepis!cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie jej będzie pestką. Jeżeli lubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną , pycha! W Tefal Cuisine Companion możesz w kilka(...)Wyłóż połowę ciasta ugniatając palcami na dno tortownicy, na nie wyłóż jabłka a na jabłka maliny. Zetrzyj resztę ciasta na grubych oczkach na wierzch i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na wystudzenia, po czym wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version Easy
karmelowyskładnik bezy. Najlepszy jest cukier miałki. Ubijając pianę z cukrem trzeba stopniowo dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Należy ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, za pomoca trzepaczki balonowej lub miksera. Można z powodzeniem użyc cukru trzcinowego. Bezy będą wtedy lekko kremowe. Na jedno duże białko przypada 60 gram cukru. Zawsze korzystam z tej proporcji. Bezę można zrobić(...)łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej rozpuszczony. Czynność ta trwa około 15 minut. Bezę francuską można wykorzystać do małych bezików , Pavlovej czy bezowych tortów . Bezę francuską piecze się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza
codojedzeniaudało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę. I muszę przyznać, że źle to mojemu deserowi nie zrobiło...Jeśli macie maszynkę do lodów, sprawa(...)Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy na pewno podam Wam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i
Via GustoŚwięta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki
Kuchnia w oparachMini szarlotki świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dziecka. Można je przygotować bez dodatku cukru. Ich skład jest bajecznie prosty: mąka, margaryna, jajko, jabłka i
Dieta bez mleka