kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna(...)wypróbować oryginalnej podczas podróży do Włoch, odwiedzić lokal w mieście lub najprostszym rozwiązaniem, jakie jest możliwe, to złożenie zamówienia online. W obecnych czasach przez internet kupujemy już niemal wszystko. Bez problemu możemy zabukować bilety, przeglądać prasę codzienną czy zrobić zakupy produktów, których akurat zabrakło nam w domu. Zamawianie jedzenia przez internet staje się coraz powszechniejsze, zwłaszcza wśród osób, które
Moja smaczna kuchniaMiodowe), pięć opakowań pralinek Rawnello (każde o innym smaku) oraz 3 rodzaje batoników Yummy Pominęliśmy natomiast niepieczone chlebki Happy, bo nic wspólnego ze słodyczami nie miały. Daruję sobie podawanie Wam pełnego składu i wartości energetycznej poszczególnych produktów – to znajdziecie sobie sami bez problemu, skoncentruję się natomiast na naszych wrażeniach smakowych. Rawnello – niewielkie, aromatyczne kulki przygotowane ręcznie na bazie daktyli(...)Zabrakło mi natomiast w Rawnello… pistacji. Ot taka fanaberia, którą ciągnie się za nami od czasów Arabii Saudyjskiej. Rawnello doskonale sprawdzą się też jako dodatek i dekoracja mało słodkich deserów oraz niebanalny prezent. Estetyczne opakowanie nadaje im bardzo eleganckiego charakteru, a smakowo trudno im się oprzeć. W przypadku tego produktu muszę recenzentom, na blogi których trafiłam, przyznać 100% racji. Pralinki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo czerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość
Życie zamknięte w smakuStaram się unikać sklepowych słodyczy pełnych cukru, tłuszczów trans i chemii. W ogóle ich nie kupujemy, czasem córka dostanie coś od kogoś i ląduje to w
Ola la LCHFDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzieW czasie studiów pracowałam w firmie usługowej, tutaj reklamować jej nie będę, jedynym jej plusem (poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi
sierotka maRysia w kuchniDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniaDziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem
moj przepis naMiałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich
Kolorowy PrzepisownikPachnie nią w całym domu... Lekko słodka (mimo, że praktycznie bez cukru), na mące orkiszowej z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od
CzarnawisienkaPrzedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale
Kawa z mlekiemMaślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania(...)szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem
Blog z ApetytemKalorie: Miód pszczeli 46 Ser twarogowy chudy 432 Jogurt naturalny 0% tłuszczu 72 Jajo kurze (całe) 172 Żurawina suszona 92 Kakao 41 Proszek budyniowy 32,55
ClauditteMissCookingMuffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez
La grande e la piccola cuoca