Jesień daje się we znaki. Wystarczyło kilka dni Olka w przedszkolu i jesteśmy już drugi miesiąc zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam
Kuchnia w czekoladzieTą bezglutenową, wegańską przekąski objadam się ostatnio po pracy. I wciąż nie mam dość 😊 Najpierw przygotowałam wersję z normalnymi liśćmi szałwii, a potem pomyślałam, że doskonale
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujePołączenie mięty i czekolady to moja wielka miłość. Niestety odkąd przeszłam na dietę bezmleczną musiałam zapomnieć o czekoladkach After eight czy pastylkach miętowych. Wszystko zmieniło się
Dieta bez mlekaŚlimaczki, które muszę robić dosyć często ze względu na to, że moja rodzina je uwielbia (mój mąż chyba najbardziej :) :) Ale po wieloletnich poszukiwaniach dobrej marmolady trafiłam
Kuchnia VikiI tak oto, zaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i innerabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach
W kuchni Karmel-itkiZnamy się nie od dzisiaj więc wiecie, że najbardziej cenię szybkie i proste przepisy. Najlepiej takie, które zawierają tylko parę składników i można je przygotować w
PaleoLifeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo ładnie prezentują
Uwaga Babcia GotujeSernik chałwowy, chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i
SMYKWKUCHNIskrzywioną miną i jak najszybszym połknięciem, żeby nie czuć już tego smaku w ustach. Popicie, i to czymś innym niż wodą, było koniecznością. Jeden jedyny raz zjadłam całego cukierka bez nieprzyjemnych odczuć. Poczęstowała mnie nim mama C. - nigdy więcej nikomu się ta sztuczka nie udała. To zdecydowanie nie jest dla mnie, nie mam pojęcia, jak Duńczycy mogą się(...)Byłam przerażona, bo sernik był wyjściowy - współpracownicy C. umówili się na spotkanie, ja miałam zapewnić desery. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, a gospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego ukochane ciasto, aż przeszły mnie ciarki. Przewidywałam katastrofę, i gdy deser wjechał na stół, siedziałam jak zaczarowana w kącie kanapy i czekałam na efekty.Po pierwsze, wszyscy byli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćAwokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)pół, chwytamy owoc po obu stronach przekręcamy w przeciwnych kierunkach, wyjmujemy pestkę (wbijając w nią nóż i przekręcając, albo lekko naciskając przepołowiony owoc przy pestce luzujemy ją i bez problemu da się wyjąć). Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski. Z wyparzonej cytryny obieramy skórkę (specjalą obieraczką), sokiem z ½ cytryny skrapiamy pokrojone awokado (nie będzie ciemniało
mojewypiekiinietylkowolno wmiesza\u0107\u00a0przesian\u0105 wraz z proszkiem do pieczenia m\u0105k\u0119.\r","Sk\u00f3rk\u0119 otrze\u0107\u00a0z cytryny, wycisn\u0105\u0107 sok.\r","Bia\u0142ka ubi\u0107\u00a0na pian\u0119.\r","Doda\u0107 do ciasta i delikatnie wymiesza\u0107.\r","W ciasto powtyka\u0107\u00a0maliny.\r","Piec ok 45 min w 180 stopniach."]} Drukuj Kakaowiec(...)pieczenia sok i skórka z połowy cytryny 250 g malin 3 jajka Sposób przygotowania Masło, wodę , cukier i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do podstygnięcia. Do masy dodać żółtka i wolno wmieszać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Skórkę otrzeć z cytryny, wycisnąć sok. Białka ubić na pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W ciasto powtykać maliny. Piec
Mieszam w GarnkuBrownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie
Kolorowy Przepisownikogarnąć, żeby nie wsiąść do autobusu w piżamie i puchatych kapciach (mógłbym stracić na reputacji). Bez kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać(...)Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera w sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych
Food Square