Mój tata uwielbia napoleonki, tak przynajmniej mówi, chociaż ja chyba nigdy nie widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w
Życie zamknięte w smakuMieszkanie w większym gronie mimo wszystko ma swoje plusy. Późnym jesiennym wieczorem można wspólnie spędzić czas w kuchni i upichcić jakieś ciacho na weekend. A przy
W kuchni Katieczekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni(...)niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut.Śmietankę
Mania GotowaniaCzy istnieje jakikolwiek powód, dla którego moglibyśmy nie kochać babeczek? Myślę, że nie :) Na bazie własnych doświadczeń postanowiłam zebrać 10 porad/zasad dzięki którym pieczenie babeczek
Kolejny blog o gotowaniuZdarzają się takie sytuacje, kiedy masz coś w ustach i ani nie chcesz tego łykać, ani nie wyobrażasz sobie, by to wypluwać… Zróbcie to, co
GRUBY WAŁEKLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFEBabka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość
Poezja smaku20 kwietnia zaprosiłam Was do udziału w wyjątkowym konkursie. Dlaczego wyjątkowym? Bo nagroda nie była zwyczajna. Nagrodą była wyjątkowa czekolada pochodząca z niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba
Słodkie okruszkisama. Moje galaretki są więc naturalne w smaku i w kolorze. Ciasto z galaretką to hit lata! Przyrządzam je na ogół spontanicznie bez okazji. Po prostu jako letni deser…ale wczoraj był szczególny dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce(...)bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Nastaw piekarnik na 120ºC. Ubij białka na puszysto z odrobiną soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodaj skrobię i zamieszaj szybko przez 20 sekund. Po ubiciu piana powinna być gęsta, gładka i lśniąca. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia
codojedzeniaLato się kończy. Nad łączkami rozpościerającymi się za osiedlem, na którym mieszkam, babie lato powoli rozpoczyna swoje hulanki i swawole. Na szczęście wciąż w słońcu :) Trochę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzedstawię Wam dzisiaj kilka moich przykładowych, dziennych jadłospisów. Nie będę podawała gramów, ani łyżek, ani szklanek.. Każdy dobiera sobie te ilości/wartości pod
CzarnawisienkaSernik...chyba istnieje na niego tysiące przepisów, każdy ma swoje rady na to ,aby nie opadł, niektórzy nim rzucają, niektórzy nie otwierają drzwiczek od
Z Kuchni Do KuchniPrzykro mi niezmiernie, że wczoraj nie udało mi się zamieść na blogu żadnego wpisu. No cóż, zdarzyło się. Zdarzać też zapewne będzie w przyszłości, bo w
Życie zamknięte w smakuDziś jeden z tych dni, których nie mogłam się doczekać. Już teraz wiem, że będą to jedne z najlepszych dni w trakcie wakacji, a może w
Be Fit Be StrongSernik szybki i prosty w przygotowaniu ;) oczywiście dietetyczny, dzięki dużej ilości białka można powiedzieć, że nas odchudza ;) bo jak wyczytałam: Białko odgrywa bardzo ważną rolę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość