P o przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa
SzczyptaSmaQPewnie większa część z Was za postanowienie noworoczne obrała sobie za cel aby żyć zdrowiej; część też pewnie chce kontynuować taki tryb życia. Co ja sobie
Czarnawisienkazerkam an Masterchefa, którego nie odpuści Hania. Jest wielką fanką i choć do kuchni bardziej pcha się Franio, to ona programy kulinarne uwielbia oglądać (po tatusiu). I słyszę, że desery z kawą akurat robią, a ja tu ciasto właśnie z kawą mam. Rozpuszczalną, kurza burza! Tej konkurencji to by ono nie wygrało :) Jak z rozpuszczalną??? Ano z rozpuszczalną(...)Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu). Pieczemy 60 minut, ale ok. 40 minuty sprawdzamy patyczkiem. Jeśli z góry zaczyna mocno brązowieć, przykrywamy papierem
bistro mamarozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką, polany truskawkową galaretką. Mniam <3 Do jego przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Kotlet.TV . zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na krem(...)ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i miksujemy jedynie do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach ok. 26x37 cm smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy
My Culinary ArtTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia ŁukaszaKiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy
Jem więc JestemMokre, cynamonowe i nieziemsko słodkie ciacho leci dzisiaj do Was. A nieziemsko słodkie nie dlatego że nawaliłam tyle cukru, tylko dlatego że ten mały czarny owoc
Życie zaczyna się w kuchniNajdelikatniejsze pączki świata- tak nazwał je mój mąż, kiedy pierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków
Rozpustne gotowaniewitam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym
Z Kuchni Do KuchniWspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam
babka w formiemleka 2 łyżki miodu wielokwiatowego – polecam od Miodolandia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 3/4 szklanki niebieskiego maku pomarańczowy aromat Przygotowanie: Rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia. Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier i mieszam. Następnie dodaję rozpuszczone masło, wbijam jajko i wstępnie mieszam. Po czym(...)dodaję kilka kropel pomarańczowego aromatu, krótko mieszam. Masę przeskładam do wyłożonej papilotkami formy na muffinki (do około 3/4 wysokości, babeczki ładnie rosną). Nasze pieguski piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Podaję oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiTiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko
Moja MichaJuż upiekłyśmy pierwsz ą część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na
La grande e la piccola cuocaPrawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej
Wanilia i Kardamon