Orzechowe szaleństwoczyli słodki i pyszny smakołyk dla naszych kubków smakowych :).A może postawisz na stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój pierwszy przepis (Karolina) :) Mam
Gotuj Z Muzykąszlachetne. I ponownie wpada do głowy myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia(...)drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą wydawać głuchy odgłos po stuknięciu w spód. Wyjąć i w spodzie każdego ptysia zrobić mały
KUCHARNIAsmakuje. Czym w ogóle jest miso? To pasta z fermentowanej soi i ryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane(...)zdrowego. * Kasztany jadalne gotowane - moje ulubione, a wierzcie mi - próbowałam kasztanów około 4-5 firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera
Poranek na słodkonawet deserem. Grzanki z upieczonej wcześniej cytrusowej brioszki posmarowałam miodem z mniszka. Kremową ricottę zmieszałam z syropem z czarnego bzu. W zagłębieniach grillowanych brzoskwiń ukryłam cudowną marmoladę z pomarańczy sewilskich (Amber, jeszcze raz dziękuję!) i oblałam je delikatnie mniszkowym miodem. Całość jeszcze raz skropiłam syropem z czarnego bzu, obsypałam kolorowym pieprzem i świeżo zerwanymi kwiatami czarnego bzu. Uwierzcie(...)książce Julie Biuso Lato bez końca . Przepis na cytrusową brioszkę pochodzi od Bei, podobnie jak przepis na syrop z czarnego bzu . Miód z mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów .... BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki
KUCHARNIAdoskonałym połączeniem szybkości przygotowania, możliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego(...)chcemy, żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić
sama złodyczBłyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko jak szybko się
VioletoweKucharzeniemojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego
moj przepis naJak co piątek chciałam Wam przedstawić tradycyjny przepis z kuchni włoskiej jeszcze w klimacie świątecznym. Co prawda Ś więta Bożego Narodzenia już
La grande e la piccola cuocamojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik z musem jeżynowym Wygląda jak biedronka ale to sernik i to w dodatku pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach, aksamitny. Na kruchym, pełnoziarnistym czekoladowym
moj przepis naCzym jest dla Ciebie przyjaźń? Wierzysz w nią? Masz przyjaciół? Jesteś przyjacielem? Niby proste pytania, a jednak trudne, prawda? Każdy z nas chce mieć
Codzienna kuchnia niecodziennaBeza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje. Mówi się, że tradycja to rzecz święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J Po świątecznej uczcie(...)mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Świeże winogrona do dekoracji Wiśnie z syropu do dekoracji Sos malinowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej. Białka umieścić w misie miksera, wsypać szczyptę soli i miksować do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały
Wanilia i KardamonWy też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez
Quinoa Raz!zabraknie płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców, a to właśnie one są podstawą każdej granoli. Co jeszcze dodasz, zależy tylko od Ciebie. Oto moja wersja - bez tłuszczu i bez cukru: Składniki: 400 g górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu(...)jakiś czas (mniej więcej co 7-10 min.) zaglądaj i mieszaj granolę, równomiernie ją rozkładając, aby uniknąć zbyt mocnego uprażenia w niektórych miejscach. Pieczenie powinno zająć ok. 40-60 min, w zależności od piekarnika (jeśli pieczesz w elektrycznym czas będzie krótszy). Granola powinna być w miarę sucha i równomiernie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmij blachy i zostaw do ostygnięcia. Delikatnie
Roślinna - blog wegańskiRogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć
Poezja smaku