Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:·
SzczyptaSmaQByło ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna
pyszne zdrowościśmietanki kokosowej, ⅓ szklanki kakao, 1 gorzka czekolada, szklanka masła klarowanego, ⅓ szklanki miodu (lub więcej), łyżeczka proszku do pieczenia. Do dekoracji: pestki granatu, więcej gorzkiej czekolady! Przygotowanie: Mieszamy jajka z rozpuszczonym miodem, w drugiej misce mieszamy mąkę migdałową, kakao oraz proszek do pieczenia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło, dolewamy do miski z jajkami i miodem i mieszamy. Dodajemy śmietanę(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Podajemy ostudzone. My nie czekaliśmy Nasze wiórki czekoladowe rozpuszczały się jeszcze w trakcie dekoracji czekoladowego tortu. Ps. Uprzedzając pytania, nie wiem czy wyjdzie taki sztos z inna mąką niż migdałowa. Smacznego! Artykuł Mega czekoladowy tort (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeWalentynkowy klimat unosi się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA: 250 g mąki 250 g mrożonych truskawek 125 g zimnego masła 1 galaretka(...)CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę
Kuchnia od dwojgadeserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz(...)bitą śmietaną. Zbyt długie przechowywanie tortu (już złożonego) w lodówce niestety nie służy bezie, nie tyle w kwestii smaku, co w jej wyglądzie: z godziny na godzinę torcik będzie „osiadał” i tracił swoją lekkość i chrupkość. Myślę, że taki lekki torcik doskonale sprawdzi się jako alternatywna dla tradycyjnych tortów urodzinowych, a także na wszelkie inne okazje, np. komunię, czy własnoręcznie
MyCookBook.plPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy na noc do lodówki (jeżeli używamy innej formy niż silikonowa trzeba ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia – łatwiej będzie potem wyjąć gotowy blok). Kroimy na drugi dzień po całkowitym zastygnięciu. Blok czekoladowo bakaliowy, to łakoć rodem z PRL-u. Jego ogromną zaletą jest fakt, że robi się
mojewypiekiinietylkoChodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego
dom-agi.plPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to
Zakręcony WidelecNie skłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych! Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie
Malinowe PocałunkiKtoś czeka na babkę? Zrobiłam ją z białek, które zamroziłam po tłustoczwartkowych wypiekach i czekały cierpliwie na swoją kolej. Przepis miałam wrzucić w nocy, ale przyznam
Kuchnia w czekoladzieNie będę się dzisiaj rozpisywać tylko od razu podaje Wam przepis na ten smakowity placuszek do kawki😀👍 Mokry, rozpływa się w ustach dzięki brzoskwince🍑 I jest
Zdrowie i pysznie na talerzuI znowu poniedziałek. Kolejny tydzień pełny pracy. Na dodatek zimny, ale warto się pocieszać, że przed nami jeszcze 5 dni, a podobno już niedługo mają się
Gotuję Testujęzarówno dużym, jak i małym więc wpadają także na dziecięce uroczystości oraz do szkolnego lunch boxa mojej córki zamiast chipsów czy chrupek. Sama bardzo rzadko jadam jakiekolwiek przekąski czy desery ponieważ skupiam się na 2-3 pełnowartościowych posiłkach, które sycą mnie na długi czas i nie mam potrzeby podjadania czegoś w międzyczasie a jem tylko gdy czuję głód(...)płyny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka. Można też formować malutkie kuleczki i rozpłaszczać je dłonią na papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać ulubionymi
Ola la LCHFJest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić
DefinicjaSmaku