Nie wiem, jakie ciasteczka lubi Święty Mikołaj, ale jeżeli miałabym zagadywać, to postawiłabym właśnie na te. Są tak kruche, że sypią się na podłogę i na
Życie zamknięte w smakuCześć! To ciasto robiłam jeszcze na zajęciach technicznych w podstawówce. Wiążą się z nim wspomnienia z życia szkolnego. To były czasy granatowych fartuszków z białym
Pieprzyć z FantazjąTo ciasto już do końca życia będzie mi się kojarzyć z firmą, w której pracuje od 13! lat. Gdy się zatrudniłam to mój szef miał dosłownie
greenscarfTo ciasto to absolutny hit tej jesieni! Przynajmniej w naszym domu ;-) Dlaczego? Bo jest łatwa i szybka w wykonaniu. Wieczorem lub rano przed pracą wszystkie składniki
Kuchnia od dwojgaPuree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCo zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam
sierotka maRysia w kuchniproste, a zarazem ogromnie uzależniające połączenie. Nie potrafię, ba! Nawet nie próbuję się mu oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego(...)bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik), podałam, że przepis jest mój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto
W kuchni Karmel-itkiKiedy zobaczyłam ten sernik w jakiejś gazetce z przepisami, od razu pomyślałam - muszę go zrobić. Bardzo byłam ciekawa tego smaku. Nie zawiodłam się - jest pyszny
Opowieści z piekarnikaKiedy zdrowie (a raczej jego brak) zmusza do drastycznego ograniczenia cukru w diecie następuje konieczność szukania zdrowych, bezcukrowych alternatyw. To niełatwe zadania, kiedy ma się do
6nieboJest tylko jedna bardziej bożonarodzeniowa rzecz niż pierniczki – to George Michael i jego Last Christmas. Nieśmiałe dźwięki pieśni, które zna niemal każdy to jednak nic
ladykitchenPaleo bardzo mocno opiera się na sezonowych owocach i warzywach. Jeśli śledzicie blog, to pewnie już zauważyliście. że staram się publikować przepisy zgodnie z tym co
PaleoLifeJogurtowe ciasto z owocami stanie się chyba moim nowym faworytem niezawodności. Uwielbiam ciasta do których nie trzeba uruchamiać miksera i wystarczy jedna miska i wszystko gotowe
sierotka maRysia w kuchniBolączka poprzeprowadzkowa ze środka wielkiego miasta do małej mieścinki: daleko do sklepu i brak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się
Przepysznik - BLW i nie tylko