Jakiś czas temu opisałam kokosanki - ciasteczka smakowicie wykorzystujące białka pozostające z produkcji innych smakołyków. Wtedy, z braku swoich pewnych blogerskich źródeł przygotowałam je z przepisu wyszukanego
Kuchnia po mojemuKruche ciasto z mango i malinami to wynik przeglądu zamrażalki. Znalazłam resztki zamrożonego kruchego ciasta, kakaowego i białego. Zawsze przyrządzam więcej ciasta i przechowuję w zamrażalniku
codojedzeniaNie ma Świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj łamiemy stereotypy, czyli jak lubię najbardziej. Mowa o ciastkach, które mają dość złą sławę, a wszystko przez sposób ich wykonywania. Ale, ale ... Zrobione w domu
Garniec MagalieDzisiaj przedstawiam przepis na szarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z
My Culinary Artdeser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez(...)sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego 6 żółtek 1 jajko 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g) 150 g masła 250 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 30% 3 krople aromatu śmietankowego Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie
Kuchcik gotujePieczone jabłka z płatkami owsianymi to najprostszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy fit deser jaki znam, a zarazem moje jesienne comfort food skrywające cały wachlarz pozytywnych emocji. Rozpieszczające zmysły nienachalną, naturalną słodyczą, ciepłymi kolorami, wypełniające dom cudownym aromatem cynamonu i kardamonu. W magiczny sposób sprawiające, że każdy kęs to powrót do beztroskich czasów dzieciństwa i miłych wspomnień, wywołujące błogi uśmiech na twarzy(...)farszem i delikatnie ugnieść, na wierzchu każdego jabłka położyć 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie) i przykryć ścięta górą. 5) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrywania, przez 30-50 min. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia. 6) Podawać
Fitsweet.meJakiś czas temu z kuzynką rozmawiałyśmy o wszystkim i o niczym. Oczywiście temat zszedł na kwestie żywienia, gdyż obydwie mamy hopla na tym punkcie- na punkcie
Nastoletnie WypiekanieWitam serdecznie po długiej przerwie.Dopiero zaczęłam przygodę z blogowaniem a już nastąpiła złośliwość rzeczy martwych.Przed samymi świętami padł mi cały program w laptopie.Trzeba było go
Niespełnione zdolności kulinarneUwielbiam torty bezowe, choć są słodkie tak że zjadam ich jedynie kawałek. Ale i tak robię od czasu do czasu pavlovą bo jest genialna i prosta
nietylkopasta.plDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości
IzabelawkuchniTak już zwykle bywa, ze nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich pyszności przygotowanych na świątecznie uratowanie. Warto zatem robić takie rzeczy, aby można było je
Kuchnia od dwojgaMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak
mojewypiekiinietylkoWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go
greenscarf