Moi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas
Zdrowie i pysznie na talerzuZima w tym roku nie dopisała. Za oknem ciągle szaro i ponuro. Śniegu brak, słońca też. Tylko smog nie zawodzi. Z tego przygnębienia chyba skoczyło nam
Kuchnia od dwojgaSłodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec
codojedzeniaprzelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser. Oto przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy maliny czerwone i czarne, borówki amerykańskie i kilka poziomek) Ubijamy(...)zrobi się gładki. Dalej ubijając dodajemy cukier, jogurt grecki, drobniutko posiekane kwiatki lawendy (bez łodyżek) i nasiona wanilii. Jajka wrzucamy pojedynczo, wciąż powoli ubijając. Tak otrzymaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Formę uszczelniamy dwoma warstwami folii aluminiowej albo papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła
les mirabellesDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ
My Culinary ArtBezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze
SzczyptaSmaQskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaPróbowaliście kiedyś przygotować w domu klasyczny strudel? Mnie wykonanie go wydawało się bardzo skomplikowane. Dzięki mężowi zdecydowałam się spróbować. I wiecie co? To naprawdę świetna zabawa
Dieta bez mlekaPrzepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców. 5 składników
CzarnawisienkaPyszne i łatwe do przygotowania ciasto orzechowiec to deser, który świetnie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Ciasto orzechowe z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Orzechowiec jest(...)papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, nadając kształt foremki. Ciasto razem z papierem włożyć do foremki i nakłuć równomiernie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo
Kuchcik gotujeChwaliłam Wam się ostatnio na fanpage'u, że odebrałam książkę Małeckiego z Lidla. Jest pięknie wydana, cudowne fotografie, fajne, zwięzłe opisy, pyszne słodkości... Postanowiłam sobie że
TrufelkowoRabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o
Gar ZdrowiaZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z
Smakuje zdrowodomu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła(...)wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem
FitKot