Nabyłam niedawno domowy twaróg. Niesamowity! Gładki, kremowy i aksamitny, lekko kwaśny, pyszny! Część wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków. Z części postanowiłam przygotować coś
6nieboSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuGdy przychodzi czas jesienno zimowy, a wieczory stają się dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu
Apetyczna babeczkaSezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser
Moja DelicjaUwielbiam, kiedy nie tylko ja Was inspiruję do pieczenia, ale inspirujecie mnie i Wy! Kilka dni temu u swojej czytelniczki, a zarazem mojej kursantki, która
Ostra na SłodkoTeoretycznie mamy wiosnę, prawda? I astrologiczną, i kalendarzową. Szkoda tylko,że nie pogodową. Piękną mamy zimę tej wiosny! Tyle śniegu, co aktualnie leży namoim podwórzu, to
W kuchni Karmel-itkiCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale
Healthy food explorerDzisiejsze śniadanie było koloru pomarańczowego , soczyste pomarańcze i marchew, całkiem smaczna, chrupiąca i zdrowa, bardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe
Moja smaczna kuchniaJesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość. Czasem placuszki się trafią
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was fantastyczne, intensywnie czekoladowe muffinki z serem. To takie sernikobrownie w wersji muffinkowej, chociaż sera nie ma tu za dużo. Doskonale jednak łączy
Healthy food explorerCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2 pizze Drukuj Pizza z sosem beszamelowym i kurkami By Piotr 8 sierpnia 2018 Pizza z sosem beszamelowym i kurkami
Pogotujmy.plPrzepis na ciasto,które dobrze smakuje i dobrze wygląda. Upiekłam na 18- stkę mojego siostrzeńca - chrześniaka. Imprezkę organizują mu rodzice w sobotę w lokalu
Niespełnione zdolności kulinarneZbliżają się Mikołajki, znacie jakiś sposób, żeby Mikołaj przyszedł wcześniej? ;) Mam jeden pomysł! Upieczcie ciasteczka, skusi się na pewno :) Od razu lepiej upieczcie więcej, bo znikają
Czerwona Porzeczkapewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę(...)Chinach są miejsca, gdzie pszczół nie ma już w ogóle. A w Europie na przestrzeni trzech ostatnich lat w okresie jesienno-zimowym śmiertelność wśród pszczół wynosiła około 20 proc. Bez pszczół i innych owadów zapylających nie byłoby roślin i poprawnie działającego ekosystemu. A jeśli nie będzie przyrody wytwarzającej tlen, to życie człowieka będzie również zagrożone. Albert Einstein mawiał
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskafajnie, gdy w jednym deserze są połączone najlepsze, najbardziej lubiane desery - brownie i sernik! Te połączenie to coś cudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko(...)cukier, cukier trzcinowy i krótko mieszamy . Cukier nie powinien się rozpuścić. Po tym dodajemy jajka, śmietanę i ponownie krótko mieszamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może
Kuchnia Łukasza