deser - 61394 przepisów (strona:477/4093)

Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie 116

rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażone z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami

Tradycyjna Kuchnia
Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami 162

Przez sezon letni zgromadziłam całkiem pokaźną ilość mrożonych owoców. Często wykorzystuje je do różnego rodzaju deserów. Dziś ekspresowy sernik z serka homogenizowanego i budyniu. Składniki: 25 dag serka homogenizowanego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 5 płaskich łyżek cukru 20 dag owoców 10 dag biszkoptów 5 dag dżemu 5 dag dowolnych bakalii 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Mleko zagotować(...)dokładnie zmiksować i wsypać bakalie. Na okrągłym talerzu ułożyć połowę biszkoptów, posmarować cienko dżemem, po czym położyć połowę masy serowej, ułożyć pozostałe biszkopty, posmarować dżemem i pozostałą masą serową. Deser przybrać owocami, posypać płatkami migdałowymi i pozostawić w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Gruszki w syropie własnym z borówkami 156

Słodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)

Tradycyjna Kuchnia
Truskawkowa rozpusta 643

oknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno.  Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje.  Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek

Krakowskie smaki Ani
Budyń bananowy 129

Pyszny, kremowy, domowy i mocno bananowy! Po prostu najlepszy :) Powstał, ponieważ wymarzyłam sobie delikatny deser o niecodziennym smaku, bez zbędnego dodatku cukru i sztucznych barwników. Idealnie sprawdza się jako dodatek do lodów i deserów :) Składniki : 1 banan 2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej 250 ml mleka dodatkowo: orzechy i plasterki bananów   Odlać 1/3 szklanki mleka, dodać kawałki banana i mąkę

Chocolate Muffin Blog
Dziecinnie proste desery 1256

Jutro już Dzień Dziecka , a dzisiaj przygotowałam zestawienie najlepszych, najszybszych i smacznych deserów dla dzieci. Owocowe, słodkie, wywołujące uśmiech na twarzy. A Wy jak spędzaliście Dzień Dziecka?  Pamiętam słodkie desery z galaretką, śmietaną i owocami w dużych pucharkach oraz koktajle truskawkowe, który piłam pod tunelem, jakieś 25 lat temu, to były czasy ;) Na 3-go Maja w Katowicach ustawiała

Moja smaczna kuchnia
Deser owocowy z bitą śmietaną i galaretką 147

Desery na bazie bitej śmietany z dodatkami są według mnie najsmaczniejsze. Wykonanie bardzo łatwe i deser gotowy. Dosłownie z kilku składników można wyczarować naprawdę coś pysznego. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka glukozy (lub śmietan fix) 2 łyżki cukru pudru 1 paczka ciasteczek zbożowych 2 galaretki (chodzi dwa różne kolory - przygotowujemy w połowie porcji wody, jaka jest

tojestpyszne.blogspot.com
Wysoko-magnezowy krem czekoladowy 152

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie!         Moją dzisiejszą propozycją jest wysoko-magnezowy deser czekoladowy, czyli przyjemne z pożytecznym, gdyż jest to smaczny deser, który w połączeniu z owocami dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych.         Niedobór magnezu w diecie jest

Fit-amina
Deser "Kubuś" 265

Niedługo Dzień Dziecka, więc może warto pomyśleć o jakiejś "małej" pyszności ;) Deser przygotowany na bazie soku Kubuś na pewno znajdzie swoje uznanie nie tylko wśród tych najmniejszych łasuchów ;) Mi smakował bardzo, bo nie jest zbyt słodki, a dodatkowo ma pozytywny żółty kolorek. Przygotowany na bazie przepisu z bloga Takie tam pichcenie . Składniki na 2-4 porcje. Składniki: 300 ml soku(...)stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Studzimy. Mleko ubijamy ze śnieżką, a następnie dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy. Wylewamy na warstwę budyniową i odstawiamy do stężenia. Deser można udekorować rurkami i borówkami. Podajemy schłodzony. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Panna cotta z rabarbarem 223

Rabarbar kusi w sklepach przystępnymi cenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie miałam odwagi zrobić jej sama. Nie jestem fanką pracy z żelatyną, ale w końcu trzeba oswoić kolejną kulinarną bestię. Ostatecznie przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna(...)cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki

W kuchni wieczorem
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 167

Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage .     Składniki(...)robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami

Mała Cukierenka
Mandarynkowa rozkosz 197

kuchennej szafce zalegały mi już jakiś czas mandarynki. Postanowiłam więc zrobić z nich letni deser. Chwilę trwało, zanim zdecydowałam - kisiel czy galaretka. Oczywiście, w końcu postawiłam na galaretkę - nic nie smakuje tak dobrze jak domowa galaretka z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowy plus jest taki, że ten deser jest mało zajmujący i możemy go zrobić z większości owoców. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia 178

będzie truskawkowy tydzień, czemu nie? ;) Następny będzie szparagowy, przygotujcie się ;) Jeśli chcecie zrobić ten deser - zróbcie go 4-5 godzin przed podaniem. Niestety - obawiam się, że wcześniej nie wyjdzie taki, jak powinien. Składniki (na 3-4 szklanki deseru): Część czekoladowa: 1/3 tabliczki czekolady (u mnie gorzka, ale mleczna też mogłaby się nadać) 1 szklanka mleka 3,2 % 3 łyżki nasion

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 211

Na pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się

Niezły Młynek
Truskawkowa panna cotta z polewą czekoladową 190

rozprowadzona i bez grudek. Wlewamy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do 3 dużych lub 4 mniejszych foremek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Aby wyłożyć deser na talerzyk należy nożem delikatnie oddzielić masę od ścianek naczynia i zanurzyć naczynko na ok pół minuty we wrzątku - dzięki temu deser łatwiej odejdzie od dna. Polewa czekoladowa Żelatynę zalewamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania