Wędzenie to technika którą często wykorzystujemy do przygotowywania różnych ostrych potraw. Ale dlaczego nie dodać trochę dymu deserom lub słodkim przekąskom. Wędzona czekolada jest jednym z naszych ulubionych sposobów aby dodać deserom wyjątkowego i wyrazistego smaku. Pomyślcie o klasycznych ciasteczkach w kawałkami czekolady albo wędzonym sosie czekoladowym do lodów. Tak naprawdę możliwości mamy nieograniczone. Aby wędzić czekoladę trzeba utrzymać niską
naRuszcieDeser truskawkowy /galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym/ Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - świeże duże truskawki - serek homogenizowany naturalny - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + łyżka gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na torebce. Do miski dodać serek, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Poukładać na masie oczyszczone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić(...)lodówki do stężenia galaretki. Podawać zimne. A kolejny przepis na deser, to będą pewnie powyższe roladki
Kuchnia co dniaKlasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy(...)łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć
KreatywnePinypozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny rozmieszać w 600 ml gorącej wody i tężejącą galaretkę wlać na masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser wyłożyć na talerz deser jest po prostu w swej prostocie przepyszny..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLato to czas owoców, lodów i eserów, szczególnie tych lodowych. Ja uwielbiam smak lodów połączony ze świeżymi owocami, a córka ostatnio polubiła jogurtu w deserach i taki też deser nam ostatnio przygotowała. Połączenie owoców, lodów i jogurtu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki
Pyry na GazBorówki. Prawie jak jagody, jednak nie do końca. Są aromatyczne, słodkie, trochę inne w smaku niż leśne jagódki, nie barwią (i nie brudzą!) tak bardzo. I ile deserów i wypieków można z nich wyczarować! Dziś przepis inspirowany przepisem cudownej Lilianki z bloga"Lili w kuchni" http://www.liliwkuchni.blogspot.com/ . U niej trochę inny, jednak niebiesko - białe połączenie tak mi się spodobało(...)musiałam je odtworzyć w swojej kuchni. Już niedługo na blogu inne borówkowe "wytwory mojej wyobraźni", np. borówczanki, jaglany deser borówkowy (i malinowy też!) i na pewno coś jeszcze, zaglądajcie! Składniki: NIEBIESKA WARSTWA: 1 galaretka Niebieska http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/fgyx5fy0umwtwmax.jpg 1 galaretka pastelowa "Blue Ocean" http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/j8epdi3rj67dlmax.jpg 500ml wrzątku 250g borówek amerykańskich JASNA WARSTWA: 1 op. śmietany roślinnej Milla 200g twarogu
Cakes By KejtDeser z jeżynami Dodaj napis Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiała mieszać mascarpone z jogurtem. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię
AZgotuj!Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych. Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) stevia w kroplach agar agar, ale może być żelatyna 4 płatki żelatyny owoce granatu Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu(...)przygotowane owoce połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny. Do mleczka dodałam 3 płatki żelatyny Dlatego do wykonania proponuję dać 4 płatki. Wtedy można będzie wyjąć
AZgotuj!Smak mięty sprawia, że dla niektórych ten "mdły" deser zamienia się w pyszny orzeźwiający deser. kartonik śmietanki kremówki 100 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego 3 łyżeczki żelatyny lub agar agar 0,5 kg truskawki 3 łyżki cukru skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego
AZgotuj!Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie. Dla osób, które unikają laktozy - ideał. szklanka kaszy jaglanej garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego cukier z prawdziwą wanilią 3 brzoskwinie odrobina wody Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w 0,5 szklanki gorącej wody ( zrób to wcześniej(...)pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej. Przekładaj do szklanek warstwami. Pyszne na śniadanie, lunch i deser. Zimne prosto z lodówki smakuje również
AZgotuj!surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) opakowanie Habżyków opakowanie serka mascarpone 100 ml mleka kokosowego, 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ksylitolu Serek wyłóż do misy(...)dolej mleczko, ksylitol. Wymieszaj razem. Na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę kilku łyżka wrzątku. Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu
AZgotuj!Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki
https:KKuchniaMniamBardzo lubię połączenie jagód i truskawek, co prezentowałam tutaj . W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier(...)śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka , mascarpone , truskawki
https:KKuchniaMniamCytrynowa pi anka niczym ptasie mleczko, podana z jagodami i aromatycznymi malinami. Otulona dekoracjami z czekolady to pomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser. Takie coś z niczego :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody maliny jagody 1 czekolada gorzka Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno(...)wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniam