Granita to deser pochodzący z Włoch. Przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować(...)miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej widelcem, co około godzinę. Kiedy całkiem zamarznie, przełożyć do pucharków. Smacznego :) Kategoria: Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: jagody , wino
https:KKuchniaMniamJeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :) Składniki (na 4 kieliszki do wina): - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki - 300 g śmietany 30% - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej - kilka łyżek cukru pudru Przygotować(...)cukrem pudrem (ilość cukru pudru wedle gustu, można go nawet pominąć, dosłodzi ją tylko galaretka wtedy). Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ponownie ubić. Kiedy dół naszego desery będzie stężały kieliszki wyjąć z konstrukcji i postawić normalnie. Uzupełnić częścią śmietanowo-galaretkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Uff, już koniec i smacznego ;) Przepis brał
Corner With Recipestemacie...nie jest to przepis w wersji light. Kiedy oglądam przepisy na takie warstwowe desery na innych blogach, widzę, że macie dar perfekcyjnego układania warstw;). Mi go brakuje albo może cierpliwości trochę za mało ;). Tak czy siak, deser jest pyszny! Składniki (4 duże szklanki): - 170 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych) - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 100 g czekolady gorzkiej
Corner With RecipesIdealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery. Składniki: - 3 żółtka - 1/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki masła - 2x500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym - 6 łyżeczek żelatyny - 1 galaretka - 3 szklanki truskawek Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Żelatynę rozpuść
Corner With RecipesCranachan to tradycyjny szkocki deser składający się z warstw słodkiej śmietany, płatków owsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky. Składniki na 2 porcje: 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 granat 3 łyżki płatków owsianych 1 kostka czekolady 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych) 1 łyżka
Moja Galeria SmakuPyszny, warstwowy deser wywodzący się z Anglii. Składa się z warstwy galaretki z truskawkami, biszkoptu nasączonego galaretką, budyniu (warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie) oraz bitej śmietany. Przepis znaleziony u Doroty . Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 1 galaretka truskawkowa około 350 g truskawek kilka biszkoptów lub domowego biszkoptu budyń waniliowy 500 g mleka do przygotowania budyniu(...)ułożyć kawałki biszkoptów. Nasączyć galaretką. Odłożyć do lodówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ułożyć na warstwie biszkoptów. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na budyń. Deser ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego
Moja Galeria Smakujogurt wymieszać z cukrem, dodać opłukaną czarną porzeczkę, wymieszać, wlać żelatynę rozmieszaną w 300 ml gorącej wody jogurt wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser położyc na talerzu do góry nogami i delikatnie zdjąć formę - deser jest pyszny, nie za słodki, kwaskowato orzeźwiający...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJest to deser, który urzekł nas swoich wyglądem, prostotą w wykonaniu oraz niesamowitym smakiem. Mini serniczki wykonuje się naprawdę szybko, a jedynym ich mankamentem jest konieczność czekania całej nocy, aż się odpowiednia schłodzą w lodówce. Jednak po tym czasie możemy delektować się wykwintnym, smakowitym deserem :) Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość
Kolizje Smakówdobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego by je wykorzystać... Aż w końcu znalazły swój(...)skończyły swój żywot w szyszkach ryżowych, a raczej w kulkach ryżowych. Wyszło super, udały się kulki, puszki znikają ze spiżarki, a kulki znikają w naszych ustach:) Banalnie prosty deser, szybki w wykonaniu i baaaardzo pyszny. Składniki: duże opakowanie ryżu preparowanego (200 g) 2 puszki masy krówkowej 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Sposób przygotowania: Przygotować 2 większe rondelki
na moim stole...lepszego niż leniwe niedzielne popołudnie zwieńczone czymś słodkim. Jesli macie wolną chwilę i ochotę na pyszny deser możecie przygotować tiramisu z sezonowymi owocami - postawiliśmy na maliny :) Na blogu pojawił się już przepis na tiramisu według Ewy Wachowicz . Dzisiejszej receptury nauczyłam się podczas pracy w jednej z krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI(...)deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru. Ubijamy mikserem do czasu, aż cukier się
W kuchni Katierazem nieco inny deser. Na jednej z grup pani powiedziała mamie że fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był
Lili w kuchniKolejny "odchudzony deser" na lato, który znalazłam w internecie. Muszę przyznać, ze zaskoczył mnie smakiem, nie bardzo przypomina mi on tiramisu ale na swój sposób jest bardzo smaczny. Składniki na dwa pucharki: 3 jajka 350 ml gęsty jogurt naturalny 2 łyżki ksylitolu gorzkie kakao do posypania kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: Żółtka ubijamy z ksylitolem(...)uzyskania jasnej lekkiej masy. Następnie dodajemy jogurt i aromat. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do pucharków. Całość dekorujemy używając gorzkie kakao. Deser wykładamy na kilka godzin do lodówki, zimny smakuje najlepiej. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieNaszła nas ostatnio ochota na jakiś fajny deser. Po przeszukaniu kuchni okazało się, że z owoców mamy tylko kilka brzoskwinie i nektarynki. Postanowiłyśmy je wykorzystać i upiec w piekarniku, a następnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 3 brzoskwinie 3 nektarynki 3 łyżki cukru waniliowego Kilka kropli soku(...)cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego. *Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki
Kolizje SmakówUpał! Nie wiem jak Wy ale ja w taką pogodę chętnie sięgam po zimne desery. Najlepsze są te z sezonowych owoców, niekoniecznie naszych krajowych. Oto przepis na jeden z takich deserów - mus ananaswo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną. Prosty i orzeźwiający! Składniki: 1/2 dojrzałego soczystego ananasa 3-4 brzoskwinie 1 jabłko śmietana 30% cukier puder Przygotowanie: Śmietankę, miskę i mieszadła miksera
Pyza i Surówkasłynnej duńskiej zupy maślankowej. Poznałam jej smak kilka lat temu, gdy po raz pierwszy uraczył mnie nią C. W upalne dni jadamy takie cudo zamiast obiadu; w chłodniejsze - na deser po czymś bardziej rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne . Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki, czasem wymieszanej z jogurtem(...)Duńczycy się tego zadania nie podjęli; wśród morza duńskich słów swirl wiruje w tak walca angielskiego. Jakieś pomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość do kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego
Pożeraczka, czyli raz adobrze