Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata. Kiedyś nie chciała ze mną współpracować, więc po kilku nieudanych próbach, odpuściłam na kilka lat. Teraz skusiłam się na nią znowu…i o dziwo udała się . Zapraszam dziś(...)hiszpański deser. Składniki: Beza: 1 szkalnka białek 40 dag drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z limonki Szczypta soli Do przełożenia: ½ litra śmietany kremówki 50 g karmelowej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 2 śmietan fiksy Słoiczek konfitur wiśniowych Sposób wykonania: Beza: Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować
Wanilia i KardamonJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaJuż jakiś czas przymierzałam się do zrobienia tej rolady, tym bardziej że kokos- podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba
Kuchnia w czekoladziePyszne, mięciutkie, ciągnące się i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka jaglane z czekoladą . Przygotowanie takich ciasteczek, to dosłownie chwilka czasu, najdłuższe w tym będzie gotowanie
Kuchnia Łukaszaserca w każdą, nawet najłatwiejszą potrawę i w prowadzenie tego bloga. Dziękuję Wam, że jesteście! Bez Was, to wszystko nie miałoby sensu. Dziękuję za każde wspólnie upieczone ciasto, przygotowany deser, zjedzone latem lody. Dziękuję za wszystkie śniadania, obiady, kolacje, przekąski... Dziękuję, że jesteście i komentujecie, piszecie, a co najważniejsze korzystacie z moich przepisów! Sprawia mi, to ogromną radość. Dziękuję(...)będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą przyjemność podjąć współpracę z kilkoma
Słodkie okruszkiDziękuję synku. Zainspirowana nocną owsianką Matki Polki w UK zrobiłam z pomocą syna który podawał mi co trzeba, swoją wersję nocnej owsianki. Wprost idealne śniadanie, lub jako deser. Czekoladę możecie zamienić na kakao wtedy powstanie wam wspaniałe zdrowe jedzenia. Kilka z osób prosiło Lili o zdrowe i dietetyczne posiłki, desery. Powstał taki dział i ten przepis
Lili w kuchniKażdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci.
Niezły MłynekJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone
Kuchnia w czekoladziebiałego wina wypatrzyłam w gazetce "101 przepisów" zatytułowanej "Słodkości na święta". Bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go zrobić. Troszkę go zmodyfikowałam i wyszło pyszne połączenie smaków. To jest ten deser, którym miałam Was powitać w Nowym Roku. Galaretka jest nie za słodka z wyczuwalną nutą białego wina. Proponuję ją podawać w mniejszych pucharkach, bo może trochę "uderzyć do głowy(...)Jedno wiem na pewno, taki deser może być świetny na Sylwestra lub karnawał. Serdecznie zachęcam wypróbować. KRĄŻKI ANANASA W GALARETCE Z BIAŁEGO WINA. Składniki na 3 - 4 porcje: 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach) 250 ml białego wytrawnego wina 60 g cukru 1/2 cytryny + otarta skórka 2 łyżeczki żelatyny duża garść suszonej żurawiny
Zakątek rozkoszy kulinarnychspełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g gorzkiej czekolady
Kuba GotujeWitajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się
Kuchnia PROzdrowotnaLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkiroku na blogu opublikowałam 68 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony
My Chcemy JeśćKolejny słodki wymysł, który powstał na potrzeby konkursu. Torcik ten efektownie wygląda i świetnie smakuje. Śmiało możemy zaserwować taki podwieczorek naszym milusińskim. Składniki: Na 1 torcik
Kuchnia w czekoladzieKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin Blog