słodkości na zimno, bo po co dodatkowo nagrzewać mieszkanie ;> W niedzielę do kawki gościł u mnie jogurtowiec z kolorowymi galaretkami i dużą ilością truskawek. Na tą pogodę deser na zimno sprawdzi się idealnie;) Składniki: 3 różnokolorowe galaretki szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 3 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru(...)dodać do mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurty naturalny, mleko, oraz pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na tortownicę (24 cm). Pozostawić w lodówce do stężenia. Na wierzch deseru wyłożyć pokrojone na pół truskawki i zalać tężejącymi galaretkami. Smacznego
Krakowskie smaki AniZamiast kupować swoim pociechom gotowe desery pełne różnych polepszaczy i konserwantów, proponuję przygotować łatwy i szybki deser o czekoladowo - wiśniowym aromacie. Niby nic nadzwyczajnego, a znika błyskawicznie". Czytaj więcej
Wiem co jemChrupiące musli, waniliowa masa serowo-śmietanowa i słodko-kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru
Wiem co jemWczorajszy deser na koniec karnawału, zrobiony na prośbę chłopców. Nie miałam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wyrafinowanego, wykorzystałam więc pomysł Wandy Jackowskiej z książki „Ciasta i desery z czekoladą”, nieco go modyfikując. Użyłam śmietany o większej zawartości tłuszczu i dodatkowo ją ubiłam. Zmniejszyłam też ilość cukru i dodałam rozpuszczoną czekoladę w tabliczce, zamiast czekolady w proszku. Czytaj więcej
Wiem co jemmiejskim targowisku pojawiły się tylko raz i nie były zbyt świeże. Zazwyczaj robiłam z ich dżem jagodowy i dużo mroziłam, aby mieć na zimą do jagodzianek czy deserów. Teraz udało mi się tylko trochę zamrozić, gdy mąż wracając z podróży służbowej z południowo-wschodniej części kraju kupił ich trochę po drodze. I chociaż jeździł w ten rejon dość często(...)tylko raz miał to szczęście. Później zazwyczaj padał deszcz i nikt nie stal z nimi przy drodze. Udało mi się jednak upiec z nimi jagodzianki i zrobić taki oto deser.” Czytaj więcej
Wiem co jemWłaśnie jestem świeżo po konsumpcji tego deseru. Nie mogłam mu się oprzeć. Na szczęście zrobiłam więcej, a więc będzie i po obiedzie. Jadłam jeszcze lekko ciepły i muszę przyznać, że trochę uderzył mi do głowy. A tu zaraz trzeba się brać za obiad. Jego podstawą jest krem angielski zrobiony na bazie białego wina, którym polewa się owoce i całość zapieka(...)Deser jest pyszny, nie za słodki, przeciwnie lekko kwaśny z mocnym akcentem alkoholu.” Czytaj więcej
Wiem co jemulubiony przeze mnie deser postanowiłam tym razem nieco odchudzić. Słodkie biszkopty zastąpiłam granulowanymi otrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować
Wiem co jemTaką zmrożoną miazgą ze świeżych owoców raczono się już w starożytności. Cudownie orzeźwiające desery serwował swoim gościom Neron podczas letnich upałów, wywołując oburzenie wielu poddanych. Zrobienie takiego przysmaku było bowiem wielce trudnym przedsięwzięciem i wymagało sprowadzenia lodu z wysokich partii gór. Dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jednak klasyczna postać sorbetu to perski wynalazek(...)zadomowił się na królewskich stołach, a później trafił także do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznych przyjęciach podawano go zazwyczaj pomiędzy pieczoną jagnięciną i pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce
Wiem co jemSłynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na Cafe Amaretto można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych
Wiem co jemlodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka na zastygniętą galaretkę cytrynową. Pojemniczek odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia deseru. Aby wyjąć deser na talerz, odkroiłam brzeg nożem, a pojemniczek zanurzyłam na chwilkę w ciepłej wodzie
Kuchenne zapiski Edytydeser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :) Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J Deser
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na ten banalnie prosty deser znalazłam w książce "Nigella ekspresowo" i w ułamku sekundy zdecydowałam, że go sobie przygotuję. Przez co najmniej trzy tygodnie zbierałam się, aby kupić ciemny cukier trzcinowy, ale ostatecznie użyłam takiego, jaki akurat miałam w domu. Przez to efekt kolorystyczny diabli wzięli, ale mimo wszystko deser okazał się bardzo fajny - smakował nawet Połówkowi
Kuchenne zapiski EdytyKlasyczny deser w wersji czekoladowej, bajecznie smaczny i prosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki
Domowa Cookierenka AgiEton mess czyli tradycyjny, angielski deser składający się z truskawek, pokruszonych bez i bitej śmietany (u mnie jogurt grecki) . Połączenie pyszne! Deser przygotowuje się błyskawicznie i nie trzeba ściśle trzymać się proporcji, po prostu łączymy składniki i podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru
Domowa Cookierenka Agi