która prowadzi bardzo smakowity blog Kucharnia przepis na takie kulinarne cudo: panna cotta z melisą i truskawkami. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego przygotowania tego deseru... Tym razem bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. I nie powiem nic więcej... musicie ją koniecznie zrobić ! Bazyliowa panna cotta z poziomkami Czas przygotowania(...)przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.. Poziomki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy
Kulinarne przygody Gatitysezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty(...)jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Porcja: tortownica 22 cm Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej), 500 g jogurtu gęstego Bakoma, 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych czereśni
SzczyptaSmaQShot dessert to malutki deser, który zazwyczaj przygotowuje się na duże przyjęcia/bankiety w dużej ilości po odrobince dla każdego, zazwyczaj ponieważ znajduje się na sali dużo więcej jedzenia; bądź, na degustacje, chcąc zachęcić gości do skosztowania w póżniejszym terminie większego deseru. Małe deserowe shoty to super rozwiązanie na imprezę bądź gdy jesteśmy zaskoczeni przez gości. Wygląda uroczo w malutkich
KreatywnePinynadzieję, że pogoda dopisze). Drapię Ptysię za uchem, oglądam zaległe odcinki ulubionych seriali... Dobrze jest mieć wakacje. Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę niesamowitego. Zainspirowała mnie Ania swoim bazyliowym deserem. Ogólnie bazylię uwielbiam, stosowałam ją już w słodkich daniach i bardzo mi odpowiada jej świeży aromat. Pannę cottę lubię bardzo, ale creme brulee wręcz ubóstwiam. Kremowa konsystencja i chrupiąca cukrowa(...)skorupka to proste, a zarazem ogromnie uzależniające połączenie. Nie potrafię, ba! Nawet nie próbuję się mu oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym. Kremówkę ubijamy
paapilotkaaSiwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż
W kuchni Karmel-itkisieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się autor to zapraszam. To jest znakomity deser i znakomity pomysł na wykorzystanie nadmiaru czereśni lub po prostu na piękne przywitanie gości. Zapewniam że będą zachwyceni i smakiem i wyglądem. Polećcie pomysł dalej. Dzisiaj Dzień Ojca więc dla taty(...)deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi
Kuchnia Łukaszakogo: dla szukających pomysłu na to co zrobić z brzoskwiniami dla chcących spróbować brzoskwini w wersji słono-słodkiej dla fanów zdrowych deserów Składniki: 10 średniej wielkości brzoskwiń + 2 do ozdoby 330 ml jogurtu greckiego 2 duże łyżeczki miodu 2 łyżeczki olejku różanego (wody różanej) szczypta kardamonu Wykonanie: Brzoskwinie umyć, obrać i pokroić. Zmiksować (pozostawiając te do dekoracji). Dodać jogurt, kardamon(...)wodę różaną. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do miseczek i udekorować brzoskwiniami. Włożyć do lodówki. Podawać schłodzone. Jeśli dla kogoś smak jogurtu greckiego jest zbyt intensywny to proponuję dosłodzić sobie deser miodem. Podane składniki wystarczają na 3 małe lub 2 duże porcje . Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z bloga: smacznyswiatewy.blogspot.com
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów owocowych przekąsek dla szukających orzeźwiającego letniego deseru dla miłośników borówek/jagód Składniki: galaretka o smaku jagodowym (ewentualnie o smaku owoców leśnych) jagody (ok. 125g) 300g serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Przyrządzić galaretkę (wg instrukcji z opakowania) w zmniejszonej ilości wody. (Moja galaretka była na 375ml więc przygotowałam(...)żeby nie zaczęła się "ścinać"). Gdy żelatyna będzie zimna dodać ją do serka homogenizowanego i zmiksować na gładką masę. Nałożyć serkową masę na galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną
Mania WypiekaniaSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażalniku zbędne białka dla fanów deserów bezowych
Mania WypiekaniaClaufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam
Słodkości i nie tylkosezonie truskawkowym , nie może obyć się bez takiego pysznego deseru z serkiem mascarpone, śmietaną i truskawkami. Deser z truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce
Kuchnia DanusiDostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam! Scroll down for recipe
karmelowyNajczęściej już dzień wcześniej kroję i marynuję mięsko. Ja przyprawiam mięso czubricą czerwoną i przyprawą do kurczaka. Mięsko podsmażamy i gotowe :) Do tego obiadu zrobiłam też szybki i zdrowy deser w 5 min Pokruszyłam musli , truskawki zblendowałam. Na dno szklaneczki wyłożyłam musli, następnie jogurt naturalny i zblendowane truskawki. Ja uwielbiam takie desery, nie za słodkie, lekkie i zdrowe
Ptasia Kuchnia