chrupania. Truskawkom oszczędzam eksperymentów - są teraz tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków prócz ... bazylii. Przy okazji pływających wysp (klik) odkryłam, jak cudownie bazylia komponuje się z deserami. A skoro bawię się z primabaleriną, podkręcam zabawę bazyliową bitą śmietaną. Jest pyszna! Nic tak nie poprawia nastroju jak porcja, a nawet dwie, pysznej, chrupiącej bezy z truskawkami i bitą śmietaną(...)aromacie bazylii. U mnie zadziałało. A jak u Was? Czy taki deser nadaje się na zmartwienia, te na duszy, na ciele, a może jeszcze "gdzie indziej"? PAVLOVA INACZEJ. BEZY Z TRUSKAWKAMI I BAZYLIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ Na bezy: 3 białka 160 g cukru szczypta soli Dodatkowo - świeże truskawki do przyozdobienia Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli
KUCHARNIAograniczeń. Zaglądając tu i tam widzę, że coraz więcej z Was sięga po figi i traktuje je nader smacznie. A mnie tym razem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście. Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam(...)śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania wyjątkowego aromatu, sypnęłam szczyptę tonki *. Niełatwo było wytrzymać czas chłodzenia, ale warto się poświęcić. Duet zimnego deseru z dopiero co skarmelizowanymi plastrami fig jest wprost wymarzony. Serniczki przygotowałam w małych foremkach, tak by stanowiły od razu jednoosobowe porcje. Część chłodziła się w okrągłych ramekinach, a część
KUCHARNIAosoby/ Taki sposób podania grejpfruta nazwałam brulee , gdyż podczas zapiekania na wierzchu tworzy się rozkoszna skorupka, taka sama jak w moim (i pewnie nie tylko) ulubionym deserze. Podczas zapiekania grejpfrut puszcza mnóstwo soku, który chowa się pod skorupką, a podczas jedzenia wspaniale orzeźwia. Imbir i cynamon są nieodzowne tworząc z cukrem wymarzone tło do grejpfrutowej goryczki. Jeśli macie(...)jeszcze jakieś wątpliwości, to muszę napisać, że cynamon i imbir znajdowały się kiedyś na liście zakazanych afrodyzjaków. Możecie sobie zatem wyobrazić jaką rozkoszą może skończyć się ten deser;) Przepis zasłyszany od pewnej uroczej znajomej - pozdrawiam Cię R.! 2 grejpfruty /użyłam różowych/ cukier muscovado cynamon imbir kanzdyzowany Owoce przekroić na pół i za pomocą ostrego noża nacinając wokół oddzielić
KUCHARNIAradości. Lekkość sufletu doprawdy pozwala oderwać się od ziemi. I choć wiadomo, że prędzej czy później opadnie (bo zawsze opada), to przecież nie to się liczy... Potrzebowałam takiego deseru - lekkiego, puszystego, delikatnie kwaskowatego. o smaku ulubionego w maju rabarbaru, który cudownie współgra z imbirem. Łyżeczka po łyżeczce napełniał mnie euforią. Czułam, że staję się coraz lżejsza i powoli zaczynam się(...)ogniu jeszcze ok. 1 minuty aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Masę można też zmiksować, żeby była bardziej gładka - ja tego nie robiłam - lubię wyczuwać w deserach kwaskowate niteczki rabarbaru. W tym czasie ubić pianę z 2 białek dodając stopniowo 40 g cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo przestudzone owoce i starty na drobniutkiej tarce kandyzowany imbir. Delikatnie
KUCHARNIAjeżynową galaretkę . Odtąd ma stałe miejsce wśród rozpamiętujących lato słoików. Komuś innemu przyszedł do głowy pomysł na jeżynowy creme caramel - uwierzcie mi - jeżyny stworzone są do tego deseru! Nie wiem kto i kiedy podszepnął mi pomysł na tartę z kozim serem i jeżynami, ale chwała mu za to. Gdy więc zobaczyłam te crostini, wiedziałam już, że jeżynowe masło zamienię(...)ramekinów i ustawić je w żaroodpornym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35 minut. Deser jest gotowy, kiedy włożony do środka czubek ostrego noża po wyjęciu jest czysty. Po wyjęciu z piekarnika krem całkowicie ostudzić, a następnie włożyć na kilka godzin (lub na całą
KUCHARNIAkisielu, a jej chodzi o galaretkę?! Dziewczyno! Nie rzuca się takich słów jak " kisiel " nadaremno! Nabieram więcej powietrza, żeby dotrwać do końca wiadomości: "... Wiesz, chodzi o taki sycylijski deser " - zaczynam się uspokajać, tętno wraca do normy - " To właściwie galaretka. Cynamonowa ." Mów do mnie jeszcze... Cynamonowa .... , to słowo uspokaja jak kołysanka z dzieciństwa. Z tego niespodziewanego, cynamonowego błogostanu(...)CYNAMONOWA /proporcje na 4 osoby/ 500 ml wody 15 gr cynamonu w laskach 160 gr cukru 60 gr mąki kukurydzianej 50 gr gorzkiej czekolady pistacje do ozdoby *opcjonalnie adwokat Deser jest dla mnie skrzyżowaniem galaretki z budyniem. Ma kremową konsystencję, dodatek czekolady idealnie współgra z cudownym, cynamonowym aromatem. Bazowałam na przepisie przesłanym przez Małgosię . Jego autorką jest mieszkająca we Wloszech
KUCHARNIAdzielić. Szkoda, że fiołki u mnie już niemal przekwitły - mogłabym zerwać bukiecik dla Klaudyny i wręczyć jej, gdy odwiedzi mnie za kilka dni... Częstujcie się naszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem
KUCHARNIAnatłok myśli i wrażeń jeszcze mnie nie opuścił. Ułożę to wszystko w odpowiednie słowa, jak tylko sama wszystko sobie w głowie poukładam. Potrzebuję chwili oddechu. Małej przerwy, wytchnienia, deseru.... Smaku lata * wyjątkowego. Kolorów łagodnych, subtelnych. Aromatu kwiatów i orientu. Białych brzoskwiń w różanym syropie z pistacjowym krokantem. Kocham brzoskwinie miłością wielką, zwłaszcza te białe, lekko zaróżowione, jakby oblały się(...)echem różanego aromatu. Ta nuta orientu bez dodatku pistacji byłaby niedogranym tonem. Choć trudno się oprzeć i czekać, polecam Wam schłodzić całość przed podaniem. W letnie popołudnie ten deser chłodzi i orzeźwia. Jest lekki, zmysłowy i doprawdy kojący. Wgryzam się w różaną brzoskwinię, zamykam oczy i już mnie tu nie ma.... A zanim odpłynę na dobre
KUCHARNIAOjj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się
Niezły MłynekHej! Widać że kremy są bardzo lubiane przez Was więc dziś czas na premierę bardzo prostego kremu którego inspiracją jest wafelek princessa o smaku kokosowym. Ten
Kuchnia PROzdrowotnaKrem czekoladowy z kaszy jaglanej Krem czekoladowy z kaszy jaglanej to idealny deser dla wszystkich studentów, maturzystów oraz osób intensywnie pracujących umysłowo. Główny produkt, czyli kasza jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie(...)momencie intensywnego wysiłku psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które
Fit-aminaHej! Nie jest to wielką tajemnicą że smaki popularnych napoi można bez problemu przenieść na potrawy i osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem
Kuchnia PROzdrowotnamożliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie z tym wyzwaniem naprawdę śpiewająco! Deser wyszedł bosko delikatny, smakował każdemu, kto miał okazję go spróbować. Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła(...)identycznie jak dwie poprzednie. 250 ml mleka ubijamy na piankę, słodzimy, dodajemy słodzik do smaku i przygotowaną żelatynę całość miksujemy i wylewamy do tortownicy jako ostatnią trzecią warstwę naszego deseru. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godz. Podajemy schłodzone
Malinowe PocałunkiTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe
Niezły MłynekDla niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym
Kuchnia PROzdrowotna