deser - 61394 przepisów (strona:482/4093)

Mus czekoladowy z orzechowym karmelem 84

przez tę wredną łyżkę za późno rozwałkowałam ;) Najważniejsze, że mus już się chłodzi. Czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na świętowanie, na pokolorowanie szarej codzienności lub po prostu na deser - polecam. Składniki na 3-4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)będzie jednolity. Krem wymieszać z połową śmietany i ekstraktem waniliowym. Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z musem. Deser przełożyć do salaterek lub pucharków, schłodzić ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować pozostałą bitą śmietaną i kruszonką orzechową. Smacznego

Pełny talerz
Clafoutis z czereśniami 141

lubimy, ale po prostu najczęściej zjadamy surowe. Do wszelkich wypieków od czereśni wolę wiśnie. Jest jednak kilka wyjątków, a jednym z nich jest właśnie clafoutis. Przepisów na ten francuski deser są dziesiątki. Te tradycyjne zawierają czereśnie z pestkami, które pod wpływem pieczenia dodają migdałowego smaku. U mnie dla ułatwienia jedzenia zamiast pestek są słupki migdałów i likier amaretto. Ten deser

Pełny talerz
Serniczki śmietankowe z malinową niespodzianką 159

naprawdę było co oglądać. Nawet moje maluchy wolały oglądać mecz, niż bajkę. W sumie, to finał też był trochę bajkowy. ;) Na fali radości z Mistrzostwa naszych Siatkarzy zapraszam na deser w biało-czerwonych kolorach. Choć maliny nie mają koloru mocnej czerwieni, to najważniejsze jednak, że jest powód do radości i świętowania :) Serniczki polecam także po prostu na deser. Przygotowuje się

Pełny talerz
Deser czarownicy z ziemią i robalami 89

Deser czarownicy z ziemią i robalami Dzisiaj mam dla Was deser, którym zachwycił dzieci na halloween. Jak to z maluchami bywa, czasami im obrzydliwiej, tym lepiej.;) Proporcje są trochę na oko, ale czarownicy o dokładny przepis się nie prosi ;) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 100 g kremowego serka 100 g draży (takich okrągłych lub słodkich

Pełny talerz
Groszkowy deser a'la Crème brûlée 184

powietrzu od garnka i z powrotem, oczywiście wszystko nad papierem do pieczenia- karmel ma delikatnie się rozciągnąć by w ten sposób powstały nitki cukru, potrzebne nam do ozdoby deseru. Jeśli karmel jest już za twardy, postaw patelnie ponownie na małym ogniu podgrzej go delikatnie, znów zestaw, odczekaj 2-5 sekundy i znów zacznij robić nici cukrowe. Gotowymi karmelkami dekorować deser

KreatywnePiny
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem 140

obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser

Pora coś zjeść
Panna cotta z galaretką truskawkową 113

Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy.  Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje.  2. Następnie(...)jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). * jeżeli po wyciśnięciu soku pomarańczowego pozostały wam połówki pomarańczy to możecie je wykorzystać do powyższego deseru, tj. najpierw połówki ułożyć pod kątem, wlać galaretkę i poczekać, aż stężeje. Następnie całą masę uzupełnić masą śmietanową i schłodzić. Przed podaniem pokroić na grube plasterki

Ugotować
Deser truskawkowo-jogurtowy z granolą 158

Błyskawiczny do przygotowania deser truskawkowo-jogurtowy z dodatkiem granoli. Idealny na gorące dni.  Jeżeli nie macie granoli to zastąpcie ją zwykłymi płatkami śniadaniowymi.  Przepis dodaje do akcji: Milion smaków truskawek Składniki: świeże lub mrożone truskawki jogurt naturalny cukier do smaku cukier waniliowy do smaku granola Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek (mrożone wcześniej odmrozić). Owoce zmiksować za pomocą(...)koniec posmakować, dosłodzić do smaku i ponownie zmiksować (tak, aby cukier się rozpuścił). Do pucharka dodać mus truskawkowy, następnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki granoli itp. Deser najlepiej smakuje po 5 minutach od przygotowania (granola wtedy lekko namięknie

Ugotować
Pianka truskawkowa 138

Błyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody

Ugotować
Panna cotta kakaowa 142

Dzisiaj pomysł na szybki i tani deser na zimno - mleczno-śmietanową piankę o smaku kakaowym. Deser idealny dla dzieci jak i dla dorosłych.  Składniki: 1 szklanka mleka 3% 250 g śmietany 18% 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżeczki żelatyny 1 czubata łyżka gorzkiego kakao Do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody

Ugotować
Duet polsko francuski, czyli zapiekana gruszka w cieście 167

każdy jest mistrzem w kuchni. Nie każdy ma serce i czas by przygotowywać desery i słodkości. Ale mówienie, że się do tego nie nadaje, albo nie ma talentu, to raczej też przesada. Dlaczego? Bo na wszystko  można znaleźć rozwiązanie ! Czy w dwadzieścia minut można przygotować pyszny deser? Oj Można ! Przekonaj się sam  :) Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki

Mój Smak na Życie
Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem 186

poruszyła, ptaki wdzięcznie rozśpiewała i na drzewach pączki wyczarowała.  Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru.   Czekoladowa

Bon Appetit Małgorzaty
Serduszka pianki z pistacjami i suszonymi truskawkami 140

zielonego. Gdy pianka jest gotowa nakładamy ją na już stężałą galaretkę czerwoną. Znów wstawiamy do lodówki. Następnie tą samą czynność powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje. Wyjmujemy deser z lodówki i wykrawamy serduszka, Posypujemy je pokruszonymi pistacjami i suszonymi truskawkami. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji

KreatywnePiny
Deser z owocami i mascarpone 176

Doskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto  zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości smacznym i miłym dla oka deserem.  Zobaczcie i spróbujcie  sami. SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa  lub w kolorze zielonym 1 galaretka czerwona lub pomarańczowa mały kubek jogurtu naturalnego 25 dag serka mascarpone

W kuchennym oknie Ewy
Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło 194

Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania