Mam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw
Kuchnia PROzdrowotnaLubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki jagód 3 łyżki wody 2 łyżki(...)minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtrakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast na zimę, na przykład smakowe cukry. Dziś Lawendowy - świetnie nadający się do wypieków, deserów czy napojów. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Zapraszam!" Składniki : Cukier biały - ilość dowolna Suszone kwiaty lawendy szczelny pojemniczek - słoiczek, buteleczka z korkiem itd. Sposób przygotowania: Do szczelnego naczynia wsypujemy warstwami(...)przemian suszone kwiaty lawendy i cukier. Całość potrząsamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na około 4-6 dni. Po tym czasie wykorzystujemy do deserów, wypieków czy napojów. Aby uzupełnić buteleczkę wystarczy dosypać cukru i odstawić ponownie na kilka dni. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego
Słodkie PrzyjemnościMacie ochotę na ciasto, ale nie macie w domu śmietanki, albo masła aby przygotować jakiś krem? A może chcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją
Słodkie PrzyjemnościNie wiem ilu z Was pamięta smak kokosanek? Mnie ostatnio zbiera na wspomnienia. Przez ten świąteczny okres, całą rodziną wspominaliśmy smaki z dzieciństwa. Z moim rodzeństwem
Niezły Młynekdeser wymyśliłam sobie w tamtym roku. Była wtedy jesień. Zapamiętam ją jako piękną jesień bo mimo tego, że ledwo toczyłam się z ogromnym ciążowym brzuchem to często i dużo spacerowaliśmy z chłopcami. Oni albo zbierali kasztany albo tarzali się w złocistych liściach a ja delektowałam się tym widokiem. Dziś w końcu, po fali choróbsk(...)gorączek i kaszli, wyszliśmy na dwór . Piękna jesienna pogoda przypomniała mi o tym deserze. Idealnie wpisuje się on w aurę na zewnątrz a przy tym jak smakuje! Przepis: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka miodu 1/2 szkl granoli (gotowej lub własnej roboty) 3/4 szkl puree z dyni Puree z dyni bardzo łatwo wykonuje się w warunkach domowych - wystarczy dynie pokroić
happycreatiff.blogspot.comowocami. Postanowiłam więc zaspokoić upodobania nas obojga i przygotowałam taki oto czekoladowo - wiśniowy tort. Inspirację znalazłam w kolekcjonowanych przeze mnie ulotkach z Lidla a konkretnie spodobał mi się deser Wiśniowy Sad . Postanowiłam wykorzystać krem z tego przepisu i połączyć go z wiśniami tak jak w oryginale ale nadając deserowi formę tortu. Tort wyszedł pyszny
happycreatiff.blogspot.comWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione . To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru . Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki : 2 jajka 4 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 80 ml wina marsala Biszkopty Wykonanie : Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce . Wstaw naczynie do garnka z wrzącą
Sama słodycz i szczypta chiliKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynekstarszych i słabszych ludzi. Szkoda, ze empatia to takie obce dla wielu słowo. Pomyślcie o tym wszystkim zanim odpalicie kolejną petardę. Dla tych, którzy przebrnęli przez moje słowa mam deser: torcik w szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny(...)niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu, budyń czekoladowy, nasączony biszkopt, śmietana, pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami. Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnie podawanych przekładanych kremem ciast. O tym, że wygląda atrakcyjniej
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje sylwestrowe słodkie 5 minut. Miałam wczoraj wielką ochotę na coś z galaretką. Postanowiłam więc przygotować lekką piankę i przełożyć nią warstwy galaretki. Co z tego wyszło? Deser zniknął w rekordowo krótkim czasie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba pilnować tężejących warstw, a co za tym idzie mieć sporo wolnego czasu. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 1 opakowanie galaretki(...)lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru
W poszukiwaniu inspiracjisłodyczy to zapraszam na Cocada czyli kokosowy przysmak! Cocada to słodycz równie popularna w Brazylii jak feijoada. Korzenie jej również sięgają czasów wielkich plantacji i niewolników. Historia mówi że deser ten był popularny wśród niewolników chcących w ten sposób osłodzić ciężkie życie i nie chcących zapomnieć o swoich korzeniach (cocada jest popularna również w Angoli). Cocada można w Brazylii(...)momentu gdy zacznie się przypalać. Gdy już gotowe, przekładamy cocada do blaszki lub formy na ciasto. Wygodnie jest wcześniej wyłożyć ją papierem pergaminowym co zapobiegnie przywieraniu później naszego deseru do podłoża czy ścianek. Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki. Zimne i twardawe kroimy
Smaki BrazyliiDzisiaj czas na ulubiony deser Brasileiro. To takie wspomnienie dzieciństwa. Mama Brasileiro przygotowywała go dla niego każdej soboty. Gdy grzecznie zjadł obiad, otrzymywał w nagrodzie przepyszny deser. Składniki na 1 porcję (ale duuuużą): Składniki na krem: - 200 ml mleka kokosowego - 100 ml wody - 3 łyżki skrobii kukurydzianej - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka czekolady w proszku Przygotowanie kremu
Smaki BrazyliiKuskus , to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)lubi, można podać z bitą śmietaną. W zależności od sposobu podania kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną może być, jako śniadanie, do obiadu, czy na deser. Jeśli ktoś lubi, może zjeść też na kolację. Bogactwo smaków zadowoli najbardziej wybrednych. Kuskus, to potrawa lekkostrawna i sycąca. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną
mojewypiekiinietylko