czekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada(...)się tylko delikatnie zagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia (minimum parę godzin
Szybko Szybkowaregzotyki. Smoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze(...)skrapiamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami Mirinu. Posypujemy kryształkami cukru demerara, przybieramy plasterkami cytryny i listkami melisy. Podajemy schłodzone, co bardzo korzystnie wpływa na smak. Smocze carpaccio, to deser bardzo przyjemny w smaku, orzeźwiający, aromatyczny i przyciągający uwagę. Smak owocu, sam w sobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny
mojewypiekiinietylkoRano wyjęłam, okazało się, że wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Twarde i chrupiące. Zamknęłam w pudełku i zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam(...)dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną. Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko. Krem wypróbowałam z galaretką o smaku kiwi. Gdybym jednak miała malinową zrobiłabym właśnie z malinową, bo uwielbiam ten smak. Deser niestety nie nadaje się
mojewypiekiinietylkokucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan w Eton. Owoce pochodzą z mojego ogrodu. Deser przygotowywałam na 28 rocznicę moich rodziców. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko jest ok :-P hihi Zdjęcie zostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise(...)śmietanki 36 albo 30 % - 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Najpierw na małych obrotach a potem na maksymalnych. Następnie stopniowo dodajemy serek
Bon Appetit Małgorzatyniej przyjechałam- leciała po świeże jajeczka i od razu ubijała i ubijała te żółtka, aż były białe i puszyste!:) To były piękne czasy... O tym wspaniałym i cudownym deserze kompletnie zapomniałam przez ładnych kilkanaście lat, aż do dziś... :) Deser ten zrobiłam jednak w wersji zapiekanej- bo mój P. powiedział, że surowych żółtek nie zje- w kokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście(...)zostawić sobie część na wierzch) i piec przez 10 minut** Smacznego! :) * cukier dozować wg własnego uznania, najlepiej po prostu spróbować czy słodycz jest odpowiednia ** po 10 min. deser jest ścięty z wierzchu i chrupiący, a w środku płynny- taki właśnie zrobiłam. Jeżeli zależy Wam na wersji ściętej, to należy piec przez około 20 min., wtedy deser smakiem przypomina
Kraina Miodem Płynącaregionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest(...)Zresztą poszperałam trochę po necie i okazało się, że nadziewane śliwki to już jadał sam król Zygmunt, a samo danie to tradycja lwowska, deser w wielu kombinacjach popularny na święta na Ukrainie. Oczywiście trochę zmodyfikowałam to co przekazała mi koleżanka, ale deser myślę na tym nic nie stracił. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki(...)mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki
Smakowity Blog Kulinarnywieńczyć bezę... Sięgnęłam po najprostsze, samo nasuwające się rozwiązanie - panna cotta. Z figami, których miałam pod dostatkiem. I z czym jeszcze...? Zastanawiałam się nad odpowiednim dodatkiem, który urozmaiciłby deser, nadał mu wyjątkowej nuty. I gdy moje oczy spoczęły na nieotwartej jeszcze, przywiezionej z Polski wodzie różanej wiedziałam, że to będzie to. Dolałam odrobinę do śmietanki, razem z kilkoma kroplami(...)barwnika, żeby utrzymać różano-różowy klimat. I kilka kropli do smażonych fig - dla zintensyfikowania aromatu. Hmm... To nie jest tak, że deser mi nie smakował. Bo smakował. Naprawdę. Ale ta woda różana... Jakaś dziwna jest. Taka jakby... Bo ja wiem... Mydlana? Troszkę sztuczna? Nigdy wcześniej nie miałam z nią do czynienia, może wlałam za dużo...? Nie mam pojęcia. Ale wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka. We Włoszech się nim zajadałam - nasz hotelowy kucharz przygotowywał naprawdę wspaniałe. Zachęcony komplementami, dał się nawet namówić na przygotowanie dwóch porcji, gdy już prawie zamykano kuchnię, a my akurat wróciliśmy z Werony, zmoknięci, zmarznięci(...)ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKawa bananowa? Czemu nie :) Dzisiaj zapraszam was na pyszną kawę. Co prawda bez deseru, bo sama w sobie jest również idealnym deserem, więc więcej rozpusty nie ma :) a dodatkowo jest świetnym pretekstem na spotkanie z przyjaciółką. Ja osobiście jestem nią zachwycona i na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam ten przepis. Składniki: 2 filiżanki kawy espresso 1 banan
Niezły MłynekOryginalny deser powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska. Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz(...)pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim zainspirowałam się pięknym krajobrazem Szwajcarii, pięknym błękitem nieba, lazurem wód. Jest to element, który łączy wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl
Malinowe PocałunkiZnowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki
Niezły MłynekWbrew pozorom, to jest tajski deser, ale na potrzeby Halloween przygotowałam je w nieco innej formie :) Deser jest lekki, owocowy, a wnętrze smakuje jak domowy budyń. Dodatkowo dzięki przygotowaniu na parze, zatrzymujemy cały smak nektarynki i wszystkie witaminy. Idealna alternatywa dla cukierków na halloweenową imprezę dla dzieciaków :) Poniżej przedstawiam dwie wersje deseru: dla dzieci i dla dorosłych. Zapraszam(...)wersji "dla dorosłych" kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przygotowane nektarynki, a na to wylewamy po łyżeczce syropu z malin :) KRWAWA WERSJA DLA DOROSŁYCH Deser bierze udział w akcjach: LINK do najnowszej książki Pani Doroty Świątkowskiej
Tajskie smakidworze gorąco, więc trzeba było zrobić jakiś prosty, zimny, kolorowy deser (choć czasochłonny) i tak powstały pasiaste galaretki... Miałam okazję wypróbować nowość dr Oetkera - żelatynę fix do deserów... i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! Zwykła żelatyna często lepiła mi się w jedną wielką grudkę i nie chciała się rozpuścić w masie... a ta nowa żelatyna(...)deserów bez problemu bardzo ładnie się rozprowadza ze śmietanką... i na pewno zagości w moim domu na stałe :) Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem
Aga w kuchni