smakował, gdyż przy karmieniu piersią nie można jeść chia :( , ale mój mąż zjadł dwie porcje i wyglądał na zadowolonego (a jest wybredny jeśli chodzi o wypieki i desery) także mogę go Wam polecić. Możecie go przygotować z dowolnym mlekiem roślinnym - polecam migdałowe lub kokosowe. Dla kogo: dla osób na diecie bezmlecznej dla szukających zdrowego deseru dla mających w szafce nasiona(...)Wykonanie: Mleko nalać do naczynia i wsypać do niego nasiona chia. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Dobrze jest międzyczasie mieszać deser, by równomiernie nasiąkł, bo nasionka chia pęcznieją. Gotowe nasionka przełożyć do szklanki i spróbować - dosmaczyć miodem lub innym "słodzidłem" np. syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzch ułożyć czereśnie
Mania WypiekaniaPrzepis autorski (mój). Semifreddo, czyli w skrócie to na wpół zmrożony deser lodowy. Jego podstawą są jajka, kremówka i cukier. Jednak ja zrezygnowałam z jajek, ponieważ nie bardzo przepadam za surowymi... Mimo wszystko - deser wyszedł obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie! Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa(...)wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą). Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum 2-3 h. Po 1 godzinie chłodzenia deser posypać pokruszonymi ciastkami (lekko dociskając). Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego. (*) Sposób 1: Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku
Di gotujecukru pudru, 250 g serka śmietankowego Philadelphia, 285 g Lemon Curd. Do dekoracji: bita śmietana, plasterki cytryny, borówka amerykańska, listki mięty. Opcjonalnie: żółty barwnik spożywczy. Cytrynowe serniczki, to idealny deser na lato. Delikatna, puszysta masa o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, ułożona na ciasteczkowym spodzie - stanowić może idealny, słodki dodatek każdego dnia. Z podanych składników można przygotować około 6 porcji deseru(...)deseru wykorzystałam Lemon Curd z mojego przepisu , ale można wykorzystać również gotowy, kupiony w sklepie. Pokruszone ciasteczka przełożyć do miski. Dodać cukier i roztopione (przestudzone) masło. Wymieszać. Przygotować naczynia do deseru i na dno każdego z nich ułożyć ciasteczkową warstwę o grubości około 1 cm. Docisnąć i odstawić. Do niewielkiej miski wlać sok z cytryny i wodę. Zamieszać. Na wierzch
Świat Domowej Kuchniduży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan(...)zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej
Kuchnia w czekoladziewięc targ pełen jest owoców które można wspaniale wykorzystać. Tym razem jest to sernik, lecz nie taki zwyczajny bo z mleka kokosowego, a konkretnie z jego stałej częsci. Deser ten genialnie sprawdzi się podczas upałów, pokocha go każdy kto spróbuje tego cudownego wariactwa. Składniki: (4 porcje) 2 puszki mleka kokosowego (potrzebna nam będzie stała częsć) 500g borówek (jagód) 70g ksylitolu(...)rondelku razem z ksylitolem aż odrobinę zmiękną. Stałą częsc mleka kokosowego dajemy do wysokiego pojemnika. Dodajemy borówki do mleka kokosowego (nie całe ponieważ musimy zostawić odrobinę do polania deseru). Blendujemy mleko razem z borówkami (gdyby okazało się za mało słodkie można dodać więcej słodzidła, to już zależy od waszych preferencji). Na dnie naczynia w którym będziemy podawać deser wykładamy łyżeczkę
madamekuchnia.wordpress.comzrobiłam ciastka w typie Delicji, ale przez wykrawanie krążków z ciasta i galaretki zostało mnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności, to zrobiłam z nich deser. Dodatkowo ubiłam na sztywną pianę połowę puszki mleka kokosowego, które pozostało mi z obiadu, i tak oto powstał przepyszny deser, który jest niczym innym, jak ułożonymi warstwami posiekanych resztek biszkoptu(...)galaretki wiśniowej, „bitej” śmietany, zwieńczone gorzką czekoladą. A tu znajdziecie przepis na Wegańskie wiśniowe Delicje , które wyglądały tak: To moje mało apetyczne resztki, czyli składniki deseru: Artykuł Deser Delicja pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfJedwabisty, czekoladowy deser z masłem orzechowym i pokruszonymi ciasteczkami natychmiastowo podnosi poziom endorfin 🙂 Trudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze. Deser składa się z kombinacji musowych kremów, wylanych na ciasteczkowy spód. Autorka oryginalnego przepisu używa w nazwie słowa “sernik”, mnie jednak kompletnie ten sernik nie pasuje, bo po […] Artykuł Kremowy deser czekoladowy
WiszniówkaLatem bardzo często, zamiast ciężkich ciast, podajemy desery. Sprawdzają się one szczególnie w upalne dni. Do deserów znakomitym dodatkiem są owoce – w różnej formie. Można je rozdrobnić, zmiksować lub po prostu wysypać na deser. Za każdym razem znakomicie podkreślą smak serwowanego dania. Dzisiaj proponuję Wam trochę inny dodatek – muślinowy sos owocowy. Przepis na niego znalazłam w kuchni u poli. Zrobiłam(...)dodać masło. Gdy się rozpuści, zdjąć rondel z palnika i odstawić do wystygnięcia. 5. Sos zmiksować za pomocą blendera. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał. 6. Podawać jako dodatek do deserów. Smacznego
W mojej kuchnitylko czytam, kocyk dziergam na szydełku, a czekoladę przygotowałam w w takiej wersji, że mogłoby lać jeszcze tydzień a i tak miałabym super nastrój. Jest to wegańska wersja słynnego deseru Molten Lava Cakes, czyli czekoladowej lawy, jest to forma czekoladowego sufletu, na zewnątrz ścięta a w środku płynna rozkosz. Idealnym dopełnieniem tego deseru są maliny, najlepiej prosto z krzaka. Deser(...)oprósz kakao (ewentualnie mąką). Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości. Piecz przez 14-16 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku do 220 C na środkowej półce lub wyżej. Deser jest gotowy gdy góra będzie ścięta. Tu się liczy każda minuta (ja mogłam piec minutę krócej- piekłam dokładnie 17) Podawaj ciepłe! Smacznego! Artykuł Wegańska czekoladowa lawa (molten lava cakes
greenscarfSezon na maliny się zaczął - jupi, ja już troszkę sobie zamroziłam, resztę wykorzystałam do deseru i torcika (wpis jutro :)). Uwielbiam desery z serkiem mascarpone, jakoś tak pasuje mi i do słodkich dań, ciast czy deserów i do tych na wytrawnie. Jak robię z nim deser to nie dodaję już śmietany kremówki, tylko mleko, żeby było lżej i mniej kalorycznie. Kakao
kruche babeczkiLato inspiruje mnie do tworzenia nowych, chłodzących deserów. Po owocowych koktajlach i sorbetach moją nową miłością są jogurty mrożone z owocami. Praktycznie taki deser można przygotować już z dwóch składników: jogurtu naturalnego i ulubionych owoców. Dodatki zależą już od naszej wyobraźni. Jogurt świetnie smakuje w połączeniu z miodem, płatkami owsianymi, nasionami chia, ale nie tylko. Truskawki, owoce leśne(...)owoce egzotyczne to tylko niektóre dodatki do mrożonego jogurtu. Zachęcam do przygotowania takiego prostego deseru, dzisiaj pierwsza propozycja. Świetnie pasuje do mrożonego jogurtu truskawkowo - miętowego z jagodami goji deserowe wino Monte Santi Original. Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek, mogą być mrożone 2 garście suszonych jagód goji 4 listki świeżej mięty
Moja smaczna kuchniaKochani zapraszam wszystkie dzieci ( i nie tylko ) na przepyszny i zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej z bardzo zdrowymi dodatkami. Gwarantuję, że nawet ten, kto ma wyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów(...)daktyle w plasterkach. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz dodać po listu mięty lub bazylii. Do pyszny i zdrowy deser , nawet jeśli jest w nim bita śmietana. Nie panikujmy! Kasza
Z Kuchni Do Kuchnizachwycić nimi rodzinę i przyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki(...)lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki z grilla Grillowanie truskawek powoduje, że stają się one jeszcze słodsze i bardziej soczyste. Są niesamowitym uzupełnieniem wielu letnich deserów. Składniki: 1 kg truskawek 3 szklanki czerwonego wina 2-3 łyżki miodu lody waniliowe – do podania z truskawkami Przygotowanie: Umyte i obrane truskawki należy grillować na średnio rozgrzanym ruszcie do momentu
naRuszciepiękną słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny deser truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą. Jest lekki i puszysty. W sam raz na upalne, letnie dni. Do przygotowania deseru wykorzystałam Likier Strawberry Dalkowski . Przepis na 3 porcje SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 350 ml śmietany 36%, 200g truskawek, 1 kieliszek Likieru Strawberry Dalkowski , 1/2 łyżki cukru pudru, 4 kostki mlecznej czekolady, listki(...)Wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru. Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy
Tradycyjna kuchnia KasiDziś mam pyszny deser z truskawkami. Takie desery mają dwie poważne wady. Pierwszą jest to, że trzeba na nie długo czekać, a druga to taka że za szybko znika. Oprócz truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Desery przygotowałam w foremkach od Papilart.pl . Co prawda są one do wypieku ale do tego typu deserów świetnie się nadają. Jeżeli użyjecie folii spożywczej
Ewa w kuchni