deser - 61894 przepisów (strona:131/4127)

Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 161

targowisk Maroko.  Szczypta szafranu, tyleż samo kardamonu, parę ziaren pistacji - sypane jedne po drugich prowadzą cudownie wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie(...)się tego wiersza na pamięć.  Shrikhand .  Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?  SHRIKHAND  Tradycyjny indyjski deser przygotowywany na bazie gęstego jogurtu z cukrem lub miodem, z dodatkiem przypraw - najczęściej kardamonu i szafranu oraz pistacji. Jeśli wzbogacimy go musem z mango, powstanie równe cudowny deser o nazwie amrakhand . 1 litr jogurtu naturalnego szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kardamonu

KUCHARNIA
Budyń amarantusowy z bananem 240

Witajcie! Mam dla Was świetny prosty i bardzo odżywczy deser :). Ugotowany amarantus połączę z bananem i śmietanką. Będzie bez CUKRU!, bez MĄKI a zarazem deser będzie idealnie gęsty :). Polecam włączyć amarantus do codziennej diety, znakomicie można go łączyć z wieloma składnikami zarówno na słodko jak i na słono!. Polecam budyń na Wasze najlepsze śniadanko! Dla 1-2 osób Czas przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Domowy kisiel z żurawiny 154

Kisiel to najpopularniejszy z deserów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników, a reszta – to dodatki. Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą „gotowce z torebki”.       Składniki: - 600g świeżej żurawiny - cukier (lub jego zamiennik) – ilość wg upodobań(...)łyżka cukru z wanilią - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 szklanki wrzątku (po 225ml) - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (zapewni głębię i intensywną barwę deseru)       Żurawinę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku – doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cukier z wanilią. Ilość substancji słodzącej zależy od indywidualnych upodobań, dlatego pomijam ją w składnikach. Doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Makaron kokosowy z serem mascarpone 255

Witajcie! Czas na mój hit! Nie dość że przepyszny to na dodatek gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie w olej kokosowy, jest to smaczny i bardzo odżywczy olej który zaczaruje Wasze kubki smakowe. Mascarpone to król wszelakich deserów który z kokosem, borówką amerykańską i bananem stworzą świetny szybki posiłek! Zapraszam do wypróbowania

Kuchnia PROzdrowotna
Deser jugurtowy z malinami 193

Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można podawać zimny lub w temperaturze pokojowej. Ja użyłam galaretki o smaku czarnej porzeczki

Passions hobbies life
Deser czekoladowy z makiem i miodem kasztanowym z szybkowaru 220

czekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada(...)się tylko delikatnie zagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia (minimum parę godzin

Szybko Szybkowar
Smocze carpaccio 187

egzotyki. Smoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze(...)skrapiamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami Mirinu. Posypujemy kryształkami cukru demerara, przybieramy plasterkami cytryny i listkami melisy. Podajemy schłodzone, co bardzo korzystnie wpływa na smak. Smocze carpaccio, to deser bardzo przyjemny w smaku, orzeźwiający, aromatyczny i przyciągający uwagę. Smak owocu, sam w sobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 178

Rano wyjęłam, okazało się, że wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Twarde i chrupiące. Zamknęłam w pudełku i zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam(...)dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną. Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko. Krem wypróbowałam z galaretką o smaku kiwi. Gdybym jednak miała malinową zrobiłabym właśnie z malinową, bo uwielbiam ten smak. Deser niestety nie nadaje się

mojewypiekiinietylko
Mój Eton Mess...mocno malinowy 167

kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan w Eton.  Owoce pochodzą z mojego ogrodu. Deser przygotowywałam na 28 rocznicę moich rodziców. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko jest ok :-P hihi Zdjęcie zostało zrobione na tle mojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise(...)śmietanki 36 albo 30 % - 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin  - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Najpierw na małych obrotach a potem na maksymalnych. Następnie stopniowo dodajemy serek

Bon Appetit Małgorzaty
Kogel mogel z owocami 125

niej przyjechałam- leciała po świeże jajeczka i od razu ubijała i ubijała te żółtka, aż były białe i puszyste!:) To były piękne czasy... O tym wspaniałym i cudownym deserze kompletnie zapomniałam przez ładnych kilkanaście lat, aż do dziś... :) Deser ten zrobiłam jednak w wersji zapiekanej- bo mój P. powiedział, że surowych żółtek nie zje- w kokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście(...)zostawić sobie część na wierzch) i piec przez 10 minut** Smacznego! :)   * cukier dozować wg własnego uznania, najlepiej po prostu spróbować czy słodycz jest odpowiednia ** po 10 min. deser jest ścięty z wierzchu i chrupiący, a w środku płynny- taki właśnie zrobiłam. Jeżeli zależy Wam na wersji ściętej, to należy piec przez około 20 min., wtedy deser smakiem przypomina

Kraina Miodem Płynąca
Faszerowane bakaliami śliwki w sosie winno-miodowym 229

regionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest(...)Zresztą poszperałam trochę po necie i okazało się, że nadziewane śliwki to już jadał sam król Zygmunt, a samo danie to tradycja lwowska, deser w wielu kombinacjach popularny na święta na Ukrainie. Oczywiście trochę zmodyfikowałam to co przekazała mi koleżanka, ale deser myślę na tym nic nie stracił. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tiramisu w wersji letniej z owocami 164

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki(...)mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki

Smakowity Blog Kulinarny
Debiuty: woda różana 162

wieńczyć bezę... Sięgnęłam po najprostsze, samo nasuwające się rozwiązanie - panna cotta. Z figami, których miałam pod dostatkiem. I z czym jeszcze...?  Zastanawiałam się nad odpowiednim dodatkiem, który urozmaiciłby deser, nadał mu wyjątkowej nuty. I gdy moje oczy spoczęły na nieotwartej jeszcze, przywiezionej z Polski wodzie różanej wiedziałam, że to będzie to. Dolałam odrobinę do śmietanki, razem z kilkoma kroplami(...)barwnika, żeby utrzymać różano-różowy klimat. I kilka kropli do smażonych fig - dla zintensyfikowania aromatu. Hmm... To nie jest tak, że deser mi nie smakował. Bo smakował. Naprawdę. Ale ta woda różana... Jakaś dziwna jest. Taka jakby... Bo ja wiem... Mydlana? Troszkę sztuczna? Nigdy wcześniej nie miałam z nią do czynienia, może wlałam za dużo...? Nie mam pojęcia. Ale wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy czas. Tiramisu 157

Kiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka. We Włoszech się nim zajadałam - nasz hotelowy kucharz przygotowywał naprawdę wspaniałe. Zachęcony komplementami, dał się nawet namówić na przygotowanie dwóch porcji, gdy już prawie zamykano kuchnię, a my akurat wróciliśmy z Werony, zmoknięci, zmarznięci(...)ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję