Podobno dziś jest ostatni tak upalny dzień. Na zakończenie gorącego sezonu i przywitanie nowego roku szkolnego proponuję trzywarstwowy mus owocowy. Do jego wykonania możecie użyć dokładnie
Pyza i SurówkaDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeJagielnik to deser, który przygotowuję najchętniej w sezonie owocowym. Do tej pory opublikowałam dwa przepisy na jagielniki z truskawkami ( kakaowy i podwójnie truskawkowy ) i kilka z wykorzystaniem innych owoców. Oba zawierały żelatynę i nabiał. Dziś przygotowałam pyszną, 5-składnikową wersję wegańską. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Spód 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 5 łyżek cukru(...)Dodać agar. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek (dobrze sprawdza się trzepaczka rózgowa) i pogotować ok. 2 minut. Wodę z agarem dodać do truskawek. Wymieszać. Tężejącą masę truskawkową wyłożyć na spód z kaszy jaglanej. Wyrównać powierzchnię. Deser wstawić do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzieszybki sposób na przygotowanie słodkiej, ale zdrowej przekąski. Tym razem do trzech głównych składników, czyli orzechów, wiórków kokosowych i daktyli, które są świetnym słodzikiem, dodałam także truskawki. W związku z tym, że przygotowując deser, moja córka spędzała czas “na chorobowym” w domu ;) namówiła mnie na polanie trufli czekoladą i zrobienie ich w formie serduszek. Użyłam czekolady rubinowej, która(...)całość wyszła tak fajnie, że z powodzeniem może nadawać się na jadalny walentynkowy prezent :) 100 g nerkowców 50 g wiórków kokosowych 50 g świeżych daktyli (waga bez pestek) 2 truskawki (użyłam mrożonych) 50 g czekolady ruby Orzechy wraz z wiórkami przekładamy do malaksera i drobno miksujemy. Dodajemy daktyle bez pestek oraz truskawki i ponownie miksujemy. Zagniatamy na plastyczną masę
Mienta blogTruskawki, truskawki... wszędzie truskawki. Poszłam do sklepu w poszukiwaniu jagód ale są tylko borówki. Zrobiłam więc kolejne ciasto z... truskawkami. Ciasto jest na lekkim spodzie z
Kuchnia w oparachcrumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek
W kuchni Karmel-itkiPrzepraszam Was, że ostatnio mało tu jestem, ale słabo się czuję i nie mam siły publikować postów. Udało mi się zebrać siły i zrobić dla Was
Mania Wypiekaniaaromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone(...)waniliowa: - 1 kg twarogu ( u mnie domowy ) - 5 łyżek cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - 3 łyżki żelatyny - ¾ szklanki gorącej wody Masa truskawkowa: - 600 ml jogurtu naturalnego - 40 dag truskawek - 4 łyżki cukru - 3 łyżki żelatyny - ¾ szklanki gorącej wody Dodatkowo: - truskawki do dekoracji W oryginalnym przepisie spód ciasta jest biszkoptowy i taki można upiec (spód z herbatników też się sprawdzi
mojewypiekiinietylkoJest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie i czekanie, aż masa stężeje. Idealny(...)deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy
Kuchnia MagdaLenybyłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata. Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów planetarnych(...)mleka 125 ml wody 50 g Palma firmy Bielmar 150 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta czerwonego barwnika z proszku 1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku krem: 250 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady kilka truskawek Mleko, wodę oraz Palma formy Bielmar gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy
Kuchnia w oparachPyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 1 keksówkę: 25 g
My Culinary Arttruskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około
Smakołyki BerenikiWszyscy mają mamb...a nie to nie ta rymowanka 😆 wszyscy mają Brownie mam i ja! 😎 🍮 Moje oczy dzisiaj na zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić
Zdrowie i pysznie na talerzuDeser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki: Warstwa truskawkowa: 40 dag świeżych truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki
Wanilia i KardamonMiękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny
UgotowaćNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare Gary