truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około
Smakołyki BerenikiWszyscy mają mamb...a nie to nie ta rymowanka 😆 wszyscy mają Brownie mam i ja! 😎 🍮 Moje oczy dzisiaj na zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić
Zdrowie i pysznie na talerzuDeser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki: Warstwa truskawkowa: 40 dag świeżych truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki
Wanilia i KardamonMiękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny
UgotowaćNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare GaryTo ciasto jest fajną alternatywą dla serników na zimno, które w pewnym momencie się przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie
Malinowe PocałunkiMój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny, jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru(...)lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki konfitury truskawkowej, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 5 g startej
Z miłości do słodkościNiedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane
Kuchnia w oparachZrobienie tej tarty zajęło mi 20 minut + czas chłodzenia (niestety), ale cierpliwość popłaca, tarta jest przepyszna, lekka i bardzo orzeźwiająca. Letnie "must have"! Do wykonania
Cook&LoveTo ciasto powstało pod wpływem chwili. Mój mąż uwielbia ciasto jogurtowe, uwielbia truskawki, a najbardziej lubi białą czekoladę. Z okazji jego imienin połączyłam wszystko w całość
Wypieki i Rumieńcetworzą z jogurtu pyszną galaretkę, co w połączeniu z owocami daje pyszny orzeźwiający deser. 1 duży gęsty jogurt naturalny (390 g) 0,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka siemienia lnu (mielonego) 0,5 szklanki borówek 1 szklanka truskawek 1 kiwi Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem. Możemy użyć mleka zwykłego lub roślinnego(...)jest dowolny. U mnie wyglądało to następująco: plasterki obranego kiwi ułożone w pustym słoiczku, połowa jogurtu, borówki z pokrojonymi truskawkami, kolejna porcja jogurtu, ponownie borówki i truskawkami i mieszanka rodzynek i orzechów laskowych. Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach, aż nasionka ładnie napęcznieją. Podajemy schłodzony. * Wpis we współpracy z Firmą Radix-bis . Zajrzyjcie do nich po świetne
VioletoweKucharzenieLato w pełni chociaż pogoda w cale na to nie wskazuje. Nie wiem jak u was ale u mnie coś zaczyna się klarować. Cisza na blogu
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis
My Culinary ArtBardzo lubię romantyczne, lekkie desery. Takie na jeden kęs w towarzystwie lampki wina i dobrego filmu. W związku z tym postanowiłam zrobić coś z zawartością zamrażarki, czyli truskawkami i wykombinować jakiś pyszny deserek. Ostatecznie uzyskałam coś niezwykle prostego(...)przesmacznego. Najlepiej smakuje po godzinnej sesji na basenie, taki wysiłek bardzo zaostrza apetyt na smakołyki. Dodam jeszcze, że taki deser spełnia rolę wspaniałego afrodyzjaku. Deser truskawkowy 250 ml śmietany 30% 0,5 kg mrożonych truskawek 4 łyżeczki cukru pudru Truskawki wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać aż większość z nich będzie w miarę miękka. Zdjąć rondelek z ognia
Przepysznik - BLW i nie tylko