Mam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem
Z miłości do słodkościDzisiaj barwy powinny być biało czerwone, ale u nas chociaż czerwoną mamy. Kolejną odsłoną lodów są lody truskawkowe z nanami. R powiedział, że mimo wszystko woli
Gotowanie z pasjąplacuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne na zdrowy deser lub podwieczorek. Składniki na 4-5 porcji: Placuszki 0,5 szklanki (100 g) kaszy jaglanej(...)średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami lub ostudzone z zimnym dżemem. Wszystkie zdrowe składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru znajdziesz w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
Anioszek w kuchnilanguage:EN-US;} Truskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki(...)dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy śmietanowej. Następnie powtórzyć warstwę maczanych w musie biszkoptów, mus oraz masa śmietanowa. Na górze pokrojone w plasterki odłożone wcześniej truskawki. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez
W garach u GosiWitajcie :-). Dziś mam na zakończenie roku szkolnego lekki i bardzo smaczny deserek dla dzieci. Będzie idealny dla tych małych i dużych, prosty i szybki. Nam smakował
kruche babeczkiKisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr
Mechanik w kuchniPlacuszki śniadaniowe lub deserowe od czasu do czasu goszczą na naszym stole. Z reguły robię je na mleku, ale podczas wczorajszej wizyty w polskim sklepie kupiłam
Przepisy AleksandryMiło rozpoczęty dzień z reguły, zwiastuje jego udany ciąg dalszy, a śniadanie jak wiadomo, to przecież posiłek najważniejszy. Dzisiaj proponuję kaszę manną, ale nie taką zwykłą
Gosia gotujeTruskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki na sernik: ¾ kg mielonego(...)twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję
Słodki sentymentTruskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki na sernik: ¾ kg mielonego(...)twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję
Słodki sentymentjeszcze łyżkę pysznego miodu drahimskiego; konkretnie lipowego, miody te przywozimy każdego roku z naszego wakacyjnego pobytu na Pojezierzu Drawskim, a konkretnie w Czaplinku! Sorbet to prosty, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach(...)nadają się też owoce mrożone. Ale latem, gdy mamy bogactwo świeżych owoców, świeże owoce muszą być. Byliśmy ostatnio w Gdyni, a w drodze powrotnej w Żukowie kupiłam pyszne, świeże truskawki kaszubskie, u nich zawsze truskawki są później niż u nas w Wielkopolsce. Truskawki były pachnące, soczyste i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodobno dziś jest ostatni tak upalny dzień. Na zakończenie gorącego sezonu i przywitanie nowego roku szkolnego proponuję trzywarstwowy mus owocowy. Do jego wykonania możecie użyć dokładnie
Pyza i SurówkaDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeJagielnik to deser, który przygotowuję najchętniej w sezonie owocowym. Do tej pory opublikowałam dwa przepisy na jagielniki z truskawkami ( kakaowy i podwójnie truskawkowy ) i kilka z wykorzystaniem innych owoców. Oba zawierały żelatynę i nabiał. Dziś przygotowałam pyszną, 5-składnikową wersję wegańską. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Spód 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 5 łyżek cukru(...)Dodać agar. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek (dobrze sprawdza się trzepaczka rózgowa) i pogotować ok. 2 minut. Wodę z agarem dodać do truskawek. Wymieszać. Tężejącą masę truskawkową wyłożyć na spód z kaszy jaglanej. Wyrównać powierzchnię. Deser wstawić do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzie