Ciasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta
Kolorowy PrzepisownikPiekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym
zadanie-gotowanieWiosna zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni wkroczy do naszych kalendarzy, dni są coraz dłuższe i cieplejsze, a i w naszych kuchniach zaczyna
Bon appetit mon amiejednocześnie świeże, oryginalne. I wpadłam na pomysł, by stworzyć kilka przekąsek, które idealnie wpisałyby się w temat, i oczywiście współgrały z hasłem "małe co nieco". Tak właśnie powstały słodkie desery, które wyglądają jak wytrawne przekąski. Mam nadzieję, że przeglądając te zdjęcia uśmiechniecie się i przekonacie, że "łosoś" nie musi być słony, a "kawior" może pachnieć malinami ;) 1. Słodkie jaglane ciasteczka(...)kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem twarożkowy 125 g serka mascarpone 100 g serka kremowego 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) 3 łyżeczki inuliny Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę
FitKot(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 75 g rabarbaru 175 g mąki 30 g cukru brązowego 60 g masła ok. 50 – 80 ml mleka 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniadynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem(...)pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami
Mała Cukierenkadynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem(...)pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami
Mała Cukierenka******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera ( klik ) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itkistevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania bułeczek - lukier (cukier puder lub zamiennik do oprószenia) Przygotowujemy nadzienie. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy mielone migdały, cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), esencję migdałową oraz żółtka. Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy(...)kratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek. Po przestudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder + wrzątek) lub posypujemy cukrem pudrem (stevią w proszku). Bułeczki francuskie z migdałami – wyśmienite na deser, śniadanie, do szkoły, czy też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo
mojewypiekiinietylkoGALAktyczne pucharki powstały, bo zostały mi galaretki z tortu czekoladowo-kokosowego, do którego potrzebowałam zaledwie odrobiny galaretek każdego koloru. Mnie wyszły dwie porcje, zużywając pół opakowania
Nastoletnie WypiekanieKiedy zakładałam tego bloga, nie sądziłam, że w tak krótkim czasie stanie się popularny - według mojej miary, oczywiście ;). Dzisiaj mija miesiąc od jego założenia, ale powodem
Życie zamknięte w smakuDziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam
Gotuję TestujęPierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu! SKŁADNIKI : ( na
kuchniabellissima.wordpress.comMiał być tort w kształcie aparatu... wyszedł tort w kształcie aparatowego grata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> było dużo śmiechu... i tak
sierotka maRysia w kuchniW weekend było bardzo słodko! W przydomowym ogródku znalazłam kolorowe i dojrzałe owoce, które wraz z pnącymi kwiatami nasturcji, aż prosiły się, by zerwać je z
Sajkofanka smakuSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka Gotuje