******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera ( klik ) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itkistevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania bułeczek - lukier (cukier puder lub zamiennik do oprószenia) Przygotowujemy nadzienie. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy mielone migdały, cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), esencję migdałową oraz żółtka. Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy(...)kratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek. Po przestudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder + wrzątek) lub posypujemy cukrem pudrem (stevią w proszku). Bułeczki francuskie z migdałami – wyśmienite na deser, śniadanie, do szkoły, czy też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo
mojewypiekiinietylkoKiedy zakładałam tego bloga, nie sądziłam, że w tak krótkim czasie stanie się popularny - według mojej miary, oczywiście ;). Dzisiaj mija miesiąc od jego założenia, ale powodem
Życie zamknięte w smakuDziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam
Gotuję TestujęPierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu! SKŁADNIKI : ( na
kuchniabellissima.wordpress.comMiał być tort w kształcie aparatu... wyszedł tort w kształcie aparatowego grata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> było dużo śmiechu... i tak
sierotka maRysia w kuchniW weekend było bardzo słodko! W przydomowym ogródku znalazłam kolorowe i dojrzałe owoce, które wraz z pnącymi kwiatami nasturcji, aż prosiły się, by zerwać je z
Sajkofanka smakuSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka Gotujesernik wymaga nieco pracy, ale ostateczny efekt warty jest zachodu. To deser dla wielbicieli niezbyt słodkich przekąsek, za to kremowych i delikatnych. Z pewnością zaskoczy niejednego swoją stroną wizualną, jak i smakową. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy
Życie zamknięte w smakuLubicie kawę? Bo ja jestem kawoszem. Piję kawę nie tylko ze względu na jej właściwości pobudzające, ale przede wszystkim ze względu na smak. Jeżeli macie podobnie
Fitsweet.meŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok
kolorowotorcikowoByłam na wakacyjnym wyjeździe z mężem w górach. Jesteśmy w drodze do Krakowa i mówię: "Dziwne, jeste śmy w górach i nikt nie sprzedaje borówek przy
Mania WypiekaniaNie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian
W kuchni Karmel-itkiNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na
Państwo Wojtczuk gotująWeszłam na plac targowy po warzywa i owoce. Wcale nie kupiłabym wiśni gdyby nie moja córeczka, która wskazała rączką w stronę stoiska pokazując, że chce żebym
Mania Wypiekania