Tym razem ciasto, które tylko z pozoru wydaje się łatwe, wymaga jednak czasu i cierpliwości. A dokładniej, śmietana musi odpowiednio stwardnieć, porzeczki trzeba ugotować, ostudzić i
Passions hobbies lifedrobne kawałki i wrzucić do masła. Do masy dodać orzechy. Całość dobrze wymieszać i ustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć, wymieszać ze sobą mascarpone i twarożek z wodą różaną. Do białej masy nie dodawałam cukru, bo słodkie są pierniki. Poza tym dla lubiących słodycz można podać syrop lub miód do polania. Jeśli macie małą tortownicę(...)Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie kunafa, jakimi delektuje się, odwiedzając Egipt. Jego książka pt. " Mój Egipt "od lat leżała przy łóżku i czekała na swój czas, który właśnie nadszedł. Przyznam, że miałam pewne
Weekendy w domu i ogrodzieTort dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Puszysty słodki biszkopt i orzeźwiający krem cytrynowy to duet który musi się udać. Kto lubi cytrynowe smaki będzie zachwycony, w
Wanilia i KardamonSernik to mój najukochańszy z deser. Nie jest ważne czy jest to ten w stylu angielskim, nowojorskim, czy nasz Polski Krakowski. Serniki kocham miłością wieczną. Ten dzisiejszy jest wyśmienity. Szybki do zrobienia o pięknym pomarańczowym kolorze, i bogatym smaku. Sezon na dynie w pełni, więc to doskonały czas na upieczenie sernika dyniowego. Spód sernika jest z mielonych(...)temperaturze 170 stopni około 10-15 minut. Po upieczeniu wyjąć i przestudzić. Masa serowa 500 g mielonego twarogu- dwukrotnie zmielonego (lub można użyć angielskiego quarku) 250 g mascarpone 200 g drobnego cukru do wypieków 300 g puree z dyni (możecie użyć gotowe z puszki) 2 żółtka 3 całe jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej otarta
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, bananowe ciasto idealny deser na upalny dzień Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić
W garach u GosiJako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem: 450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego) 120 g cukru 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto szpinakowe: 100 g mąki pszennej 150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego 100 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaCiasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta
Kolorowy PrzepisownikPiekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym
zadanie-gotowanieWiosna zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni wkroczy do naszych kalendarzy, dni są coraz dłuższe i cieplejsze, a i w naszych kuchniach zaczyna
Bon appetit mon amiejednocześnie świeże, oryginalne. I wpadłam na pomysł, by stworzyć kilka przekąsek, które idealnie wpisałyby się w temat, i oczywiście współgrały z hasłem "małe co nieco". Tak właśnie powstały słodkie desery, które wyglądają jak wytrawne przekąski. Mam nadzieję, że przeglądając te zdjęcia uśmiechniecie się i przekonacie, że "łosoś" nie musi być słony, a "kawior" może pachnieć malinami ;) 1. Słodkie jaglane ciasteczka(...)kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem twarożkowy 125 g serka mascarpone 100 g serka kremowego 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) 3 łyżeczki inuliny Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę
FitKot(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 75 g rabarbaru 175 g mąki 30 g cukru brązowego 60 g masła ok. 50 – 80 ml mleka 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniadynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem(...)pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami
Mała Cukierenkadynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem(...)pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami
Mała Cukierenka