orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy(...)kremem. Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów. The post Bezowe ciastka z kremem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe
Podróż w kulinariaTegoroczne urodziny postanowiliśmy świętować w wielkim stylu. W końcu niecodziennie przekracza się próg ćwierćwiecza... Po wielu naradach stanęło na imprezie w stylu Breaking Bad
W poszukiwaniu inspiracjiPrzyszło lato! Ludzie siedzą w parkach, na łąkach, nad rzekami, na kocach, leżą na hamakach, leżakach, jeżdżą na rowerach. Jest pięknie! Wszędzie krótkie spodenki, odsłonięte ramiona
GRUBY WAŁEKKochani, prezentuję Wam dzisiaj rewelacyjny, rozpływający się w ustach, obłędny, kremowy sernik czekoladowy! Zdecydowanie powoduje wzrost poziomu endorfin. O tym serniku myślałam już dawno, szukałam
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia
Kolizje Smakówciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 10 minut. • Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. • Wlać wódkę i podpalić. Flambirować(...)biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej Desery. Na pewno zagości w moim domu na dłużej. Polecam na święta
To co kochamMiałam okazję być na pysznej kolacji w małym kameralnym gronie, co by nie pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie
Apetyczna babeczkaTorcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i
W kuchennym oknie EwyBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne ZdroweWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że
Malinowe PocałunkiSkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl
SMYKWKUCHNIkrem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą śmietaną, bo lubię gdy są delikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które(...)pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. MASA DO ROLADY Z MALINAMI: - 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30% - 1/4 pudełeczka malin - świeża mięta dla złamania smaku - opcjonalnie płaska łyżeczka żelatyny instant do deserów Maliny umyj i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Bitą śmietanę mocno schłodź w lodówce (jeśli kupiłaś nie z lodówki, to śmietankę włóż na 40 minut do zamrażalnika). Ubij na sztywno
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam Was na obłędny sernik bez pieczenia z ciasteczkami OREO, lub NEO (z Lidla). Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki . Składniki na
TrufelkowoTroszkę ostatnio odpuściłam na blogu, ale jak to zwykle bywa- miałam ku temu powody :) Właśnie dziś Oluś kończy roczek! Dokładnie rok temu o 14.05 dołączył do
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam wypieki okolicznościowe :D a szczególnie jak mogę coś przygotować w prezencie dla drugiej osoby. Na urodziny mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że
Niezły Młynekoceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao krem ajerkoniakowy: 250 g serka mascarpone 75 g cukru 200 ml ajerkoniaku 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie: sok z 1/2 cytryny 4 łyżki zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLetnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa się w
Wanilia i KardamonTorcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy
Wanilia i Kardamonburaki pieczone 3 sztuki mąka ryżowa pełnoziarnista 2 szklanki jaja 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu proszek
AZgotuj!Ciasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym
Ostra na SłodkoPołączeniu kokosu, białej czekolady i truskawek – uwielbiam! I właśnie takim połączeniem dziś będziemy się zachwycać! Mam dla Was przepis na pyszne tartaletki wypełnione lekkim kokosowym
Ostra na SłodkoMuszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa
Kulinarne przygody GatityCześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą
Kuba Gotuje