Puszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek – smak mojego dzieciństwa. Mus śmietanowy z truskawek ma konsystencję pianki, ale jest od niej delikatniejszy, bardziej kremowy, wręcz
Pociąg Do Kuchni09.04.2018 Wyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować
gotuj ze mnąPołączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać
Szefowa kuchniWczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez
Smakołyki AsiKuchnie Świata: Japonia Uwielbiany nie tylko przez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto
KreatywnePinyDziś pokarzę Wam Kochani tort, tzn bardziej pomysł na jego dekorację. Do środka dajemy to co lubimy, krem jaki nam tylko się podoba. Inspiracji możecie
Malinowe Pocałunkiwcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru w kremie, deser jest dosyć słodki i już mała porcja wystarcza, aby się nasycić. Opcjonalnie gruszki można zastąpić bardziej kwaśnymi owocami, np. świeżym, dojrzałym mango. SKŁADNIKI / 6 -8 PORCJI BEZA 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta(...)szklanka wody 2 łyżki cukru kawałek imbiru wielkości kciuka kawałek kory cynamonu 5 goździków 1 gwiazdka anyżu KREM WANILIOWY 350 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 250 ml mascarpone 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DO DEKORACJI: wiórki gorzkiej
cool and mintyduszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie. Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa(...)szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru
Wanilia i KardamonLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFEJest weekend, więc musi być coś słodkiego :). Zapraszam na szybkie, a zarazem pyszne ciasto z ananasem i brzoskwinią. Pycha! :) Składniki: 100 g masła 1/2 szkl trzcinowego
TrufelkowoMałe słodkie co nie co, delikatny w smaku krem adwokatowy w kieliszkach z białej czekolady to propozycja dla prawdziwych fanów słodkości, jeden taki kieliszek z
Wanilia i KardamonNajprostsze lody bez maszyny i mieszania co 30 minut, potrzebne są do nich foremki do lodów lub małe kubeczki i patyczki. Lody gotowe są do spożycia
Kuchcik gotujemojprzepisna.pl | Tort serowo-śmietankowy z truskawkami Torcik z wykorzystaniem serka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt
moj przepis naKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy
Malinowe PocałunkiSKŁADNIKI: 200 g mąki 100 g cukru brązowego 2 jajka 75 ml mleka 75 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1
harrisaWykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać(...)wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem. Wierzch ozdobiłam
cucinaregęsto ubitą pianą. Dzięki temu po upieczeniu będą bardzo kruche, bardzo delikatne i po złożeniu będą łatwo kroiły się łyżeczką. Po przełożeniu bitą śmietaną i owocami stworzą pyszny deser lekki jak chmurka :) Zarówno w smaku, jak i w kaloriach. Niestety ta ich lekkość może przełożyć się na brak sytości, a to z kolei spowoduje, że sięgniecie po drugą porcję. Wówczas(...)wyjdą. Ponieważ z poniższego przepisu wychodzą dwie blachy bezików, polecam zrobić obie wersje i samemu sprawdzić, co nam bardziej odpowiada. Do przełożenia bezików polecam bitą śmietanę z mascarpone i owoce w żelu z tego przepisu (możecie pominąć świąteczne przyprawy) lub zamiast owoców – pyszny krem lemon curd ! The post Beziki appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaWykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać(...)wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem. Wierzch ozdobiłam
cucinarechoć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki budyniu śmietankowego 50 g mielonych(...)torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamon