No i stało się! Przed nami 50ty wpis - zostało już ich tylko drugie tyle byśmy przekroczyły wymarzoną liczbę STO! (; Prowadzenie tego bloga sprawia nam naprawdę sporo
Symfonia SmakówTaki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu Tortu Straciatella z Malinami . Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo
Blondynka Gotujedobrze wygląda w kształcie prostokąta. Jest pyszny! Jak tylko pojawią się maliny koniecznie musicie go zrobić! Jeśli zostanie Wam krem, czekolada i maliny tu możecie zobaczyć jak można wykorzystać te nadwyżki i stworzyć Ekspresowy Deser z Resztek :) Dlaczego teraz go pokazuje? Po prostu zagubione zdjęcia odnalazły się:) SMACZNEGO
Blondynka GotujeKlasyczna panna cotta to deser z podgrzewanej śmietany. Dla mnie ten włoski deser jest zbyt mdły, nawet jeśli doda się do niego wyraźny w smaku sos ze świeżych malin, truskawek czy rabarbaru. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam lata temu przepis zaproponowany przez Annę Olson, kanadyjską mistrzynię cukiernictwa prowadzącą program "Na słodko". Jej wersja panna cotty jest kwaskowata w smaku i mniej
Weekendy w domu i ogrodzieLody i sernik to moje dwa najulubieńsze desery. A gdyby je połączyć? To co powstało, to zdecydowanie mój najlepszy przepis na lody – i mój ulubiony! Pierwszy raz zrobiłam te lody w zeszłym roku – ale musiałam zrobić je jeszcze kilkukrotnie, żeby doprecyzować recepturę, sprawić żeby lody były dalekie od smaku samej śmietany, nie przesłodzone, żeby smakowały jak znane i lubiane przez(...)mają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem. Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda
Karo in the Kitchenciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki - ok. 150g Masa jogurtowa: jogurt naturalny - ok. 600g żelatyna(...)ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki - ok. 150g Masa jogurtowa: jogurt naturalny - ok. 600g żelatyna
Pogotujmy.plskładnik domowych wypieków (np. ciasteczek). Aktualnym tematem Ciasta na niedzielę jest właśnie masło orzechowe. Tym razem u mnie bez rozgrzewania piekarnika, gdyż skorzystałam z możliwości wykorzystania tego składnika w deserze. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem . Składniki: - 440 g masła orzechowego - 170 g miękkiego masła niesolonego - 2 niepełne szklanki cukru pudru - 95 g amarantusa ekspandowanego - 110 ml ciemnego rumu(...)pieczenia. Kulki można zrobić w różnych wersjach – w czekoladzie gorzkiej, białej, mlecznej – według upodobań. Ja do części użyłam czekolady gorzkiej z drobinkami malin oraz, do drugiej domieszałam białą czekoladę. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem to deser w wersji dla dorosłych. Pomijając w przepisie rum można zrobić wersję dla dzieci. Z przygotowanych składników wyszło mi 107 niedużych czekoladek, takich „na jeden
mojewypiekiinietylkododałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru(...)pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym i udekorować świeżymi malinami. The post Sernikowe tartaletki z malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest przesłodzony. Dla mnie słodycz idealna do kosztowania kostka po kostce przy ulubionej książce lub jako dodatek do deseru. Czekolady Ekoflorka naprawdę są godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekoladę mleczną (czystą) oraz z dodatkami suszonych owoców bio: malin i truskawek, jagód oraz wiśni i jeżyn. Owoce pochodzą z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drugą linią są czekolady gorzkie
Słodkie okruszkizimowy krajobraz za oknem i słupek rtęci na termometrze dużo poniżej zera, nie są dla mnie przeszkod ą, by przygotować taki deser :) Sernik, który dziś proponuję, łączy w sobie delikatny smak kokosu z wyrazistym i kwaskowym smakiem malin. Do żelki wykorzystałam mrożone maliny ( z letnich zbiorów ) i takie też polecam, ale alternatywą dla nich może być malinowa galaretka(...)kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć
Opowieści z piekarnikasława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takich małych torebeczkach. Zawsze po otwarciu tej torebeczki szukałam tej jednej białej matowej landrynki, która miała obłędy smak. I ten deser miał tą nutę aromatu w sobie, niesamowite. Dodatkowo był podany z chrupiącym chipsem, pudrem z liofilizowanej maliny, sosem jagodowym i borówką! Mniammm! Ale oglądanie gotowych dań jest trochę mniej atrakcyjne od podglądania ich przygotowywania w kuchni, to chodźcie
SMYKWKUCHNIbardzo słodki,a orzeźwiający. Wykonanie takiego deseru zajmuje nie więcej jak 10 minut, tylko później najdłuższe jest czekanie. Jednak zapewniam Was, że opłaca się poczekać bo efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy 😉 Składniki: 1 mango 500 ml jogurtu waniliowego sok z 1 pomarańczy kilka borówek kilka malin 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mango obieramy ze skórki, oddzielamy(...)przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalki na całą noc. Następnego dnia blaszkę wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy z niej deser na deskę do krojenia za pomocą wystających kawałków folii spożywczej. Jogurt mrożony kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Podajemy z borówkami, malinami oraz tartą gorzką czekoladą
Kuchnia MagdaLenylipca 2018 Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni! Składniki: Lody: śmietana 30% - 250ml mascaropne - 250g cukier puder - ok. 50-150g (w zależności od słodkości soku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny(...)mascarpone Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone, czyli wręcz rewelacyjny domowy deser, który doskonale smakuje i jeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni! Składniki: Lody: śmietana 30% - 250ml mascaropne - 250g cukier puder - ok. 50-150g (w zależności od słodkości soku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny - ok. 50g Wykonanie
Pogotujmy.plprzyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera „Sernik” jaglany to nie tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Faworki bez śmietany(...)wybór przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się
Dieta bez mleka