również bardzo często sięgam po budyń ze sklepu- jest szybszy i wygodniejszy! Dzisiaj jednak namawiam Was do zrobienia zdrowszej wersji tego deseru. Budyń z kaszy jaglanej ma bardzo charakterystyczny smak, który wręcz uwielbiam. Do tego te maliny na wierzchu...poezja! Z przepisu otrzymacie dwie porcje takie jak na zdjęciach. Polecam! Składniki: (na 2 porcje) 6 łyżek nieugotowanej
Nastoletnie WypiekanieBeza – to chyba jedyny deser za który dałabym się pokroić. Do tego filiżanka mocnego espresso i jestem w raju, przyjemność nie do opisania. Bezy wychodzą mi niemalże bezbłędnie dlatego też nie mogę się im oprzeć i robię je częściej niż powinnam. Kuszą ogromnie i to nie tylko mnie ale i mojego syna. Jedynie mój mąż na ich widok pozostaje(...)lekko obojętny, czego nie mogę zrozumieć po dziś dzień Dzisiejsza beza jest z mocno kawowym kremem, malinami i czekoladą… gorzką miętową Jest wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną
Made By Mom And SonCoulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce(...)gotujemy z cukrem, aż rozpadną się i utworzą sos. Studzimy i przecieramy przez sitko. SKŁADNIKI / na 1 SZKLANKĘ 500 g malin / świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru / można dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne WYKONANIE W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez
cool and mintyTakiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki
Ala piecze i gotujeCzas na naprawdę ekspresową przekąskę – koktajl malinowo-bananowy. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 300ml jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek malin 1 mały banan 1 płaska łyżka
Kuchnia w biegumóc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy
SMYKWKUCHNIGdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z
Słodki PomysłUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki(...)pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy
CiastkozercyDzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Przepis znaleziony wieki temu na Kwestii Smaku okazał się przepisem nie na
Zdrowa Kuchnia Sowylasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na biszkopt z 2 jaj: 40 g mąki 75 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaustawiłam kieliszki w lodówce, opierając je o ścianki, aby się nie przewróciły. Zamiast truskawek możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, poza sezonem np. brzoskwinie w puszce. Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną: Dwukolorowy skośny deser z truskawkami i galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej wody 200 ml śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurtu. Należy uważać, aby nie utworzyły się grudki. Przygotowujemy szklanki/pucharki/miseczki, w których chcemy umieścić deser. Na dno każdego naczynia umieszczamy ok. 2 czubate łyżki herbatników (lekko dociskamy). Następnie dolewamy ostrożnie masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny do stężenia. Maliny wrzucamy do wysokiego pojemnika i blenderujemy na gładką masę. Jeśli zależy Wam, aby mus nie zawierał drobnych(...)płynu. Dodajemy do niego 1-2 łyżki zmiksowanych malin i starannie ze sobą mieszamy, a następnie dolewamy do reszty musu. Z lodówki wyjmujemy pucharki ze stężałym jogurtem i herbatnikami. Na wierzchu każdego umieszczamy po kilka łyżek malinowego musu. Ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny). Przed podaniem każdą porcję deseru możemy ozdobić listkami mięty. Smacznego
MyCookBook.plpołączenie najlepszego miodu oraz owoców lub przypraw. Wśród pięknych słoiczków znajdziecie smak malin, czarnej porzeczki, pomarańczy, cynamonu, imbiru czy wanilii. Możecie kupić je w większych słoikach 250 g lub w zestawie małych słoiczków. Miód ma konsystencję musu owocowego, dzięki czemu będzie idealny zwłaszcza do deserów. Musicie spróbować, tym bardziej że marka ogłosiła właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów(...)desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie – 4 łyżeczki miodu malinowego (możesz też użyć innego miodu
nietylkopasta.plPierwszy raz ten omlet (z dodatkiem jabłka) jadłam dwa lata temu, wtedy tak bardzo mi posmakował, że robiłam go kilka razy pod rząd. I od tego
Zdrowa Kuchnia Sowy