składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki “Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej
Pieguskowa KuchniaCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki „Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej
Pieguskowa Kuchniaprzepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha, ale ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało, a podobno dzieci nie lubią(...)świetnie się skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły
Anioszek w kuchniSKŁADNIKI: 25 dag świeżych lub mrożonych owoców (truskawki maliny porzeczki jagody - co mamy w zamrażarce ) 2 szklanki wody cukier brązowy do smaku (1-2 łyżki) 2
Fiołkowe TalerzeKorzystacie z owoców sezonowych? U mnie ostatnio królują maliny i borówki. Postanowiłam wykorzystać je do najprostszego ciasta jogurtowego. Jest pysznie. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka
TetiisheriProsty przepis na omlet biszkoptowy ze śmietaną i malinami. Jest bardzo puszysty, a przygotowuje się go podobnie jak ciasto biszkoptowe, jednak bez dodatku cukru. Posłodzona jest
Przepisy KulinarneDziś pierwszy dzień jesieni. Na straganie kupiłam bordowe maliny. Zmarzłam - zamarzłam. Więc gorące maliny znalazły swe uzasadnienie w użyciu:) Z mąki
AZgotuj!Dziś proponuję pyszne muffinki z białą czekoladą, malinami i borówkami. Całość jest dopełniona gorzką czekoladą:) Upiekłam je na urodziny koleżanki i mam nadzieję, że nie
The Sweet DamselDla kogo: dla tych, którzy mają na zbyciu maliny, poziomki, jagody lub truskawki dla tych, którym pozostało jedno białko i myślą co by z nim zrobić
Mania WypiekaniaPo ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba
Moja DelicjaSkładniki: (na 2 porcje) 200-250 g świeżych malin 4 duże żółtka 3 łyżki cukru 2 kropelki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: 1. Maliny umyć, osuszyć i
KreatywnePinyTort bezowy to deser, który idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i uroczystościach. Dzisiejsza wersja to pyszny i efektowny torcik bezowy z delikatnym kremem czekoladowym i świeżymi owocami. Jego przygotowanie dobrze jest rozłożyć w czasie i upiec blat bezowy przynajmniej dzień przed planowanym złożeniem tortu. Dajemy mu wówczas czas na odpowiednie wysuszenie. Czekoladowy krem przygotowujemy tylko(...)cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego lub soku z cytryny KREM CZEKOLADOWY 500 ml śmietanki 30% 180-200 gorzkiej czekolady DODATKOWO: świeże owoce, np. truskawki, maliny, pestki granatu, figi WYKOANIE BEZA: Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 20-22 cm. Białka
cool and mintynieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i dodając ekstrakt z wanilii. Konfitura z miąższu arbuza dobrze komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami lub kwaśnymi jabłkami np. szara reneta i jest świetnym dodatkiem do gofrów, lodów i innych deserów. Jeśli będziecie przygotowywać konfitury z arbuza, dżem z arbuza lub galaretkę nie wyrzucajcie skórki - to najbardziej wartościowa część tego owocu. Przepisy(...)cukru żelującego (można zastąpić zwykłym cukrem wymieszanym z żelfixem lub dżemixem) sok z jednej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii opcjonalnie 200 g czerwonych porzeczek albo malin albo duże winne jabłko Wielokrotnie pisałam już na blogu o ekstrakcie z wanilii produkowanym przez firmę Eurovanille. W mojej opinii(i bynajmniej nie jest to reklama) to najlepszy z dostępnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachoć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów, aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady
Wanilia i Kardamon