słodkim obiedzie, czas na jeszcze słodki deser. Proponuję Wam zatem na dziś, skoro mamy wreszcie ciepłą i słoneczną sobotę, lekki deser oczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku(...)przekładzie znaczy po prostu gotowana śmietana, a jego sława wkrótce obiegła całe Włochy. Obecnie podaje się go w najelegantszych restauracjach świata, jako deser tak wykwintny jak leciutki. Dla nas będzie to po prostu mleczna galaretka z przyjemnie kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym
Przepysznik - BLW i nie tylkozatrzymać chwile. Równie mocno lubię zatrzymać smak, bo w nim też kryją się wspomnienia i kolory. Tak jak w galaretce z ostatnich w tym roku jeżyn. Galaretka wydaje mi się nieco zapomnianym deserem. Trochę retro i nie na czasie. Chętnie do niej wracam. Ta z jeżyn zachwyciła mnie cudownym intensywnym kolorem i wspaniałym smakiem, który zatrzymał odcień lata i jedno(...)ostatnich o nim wspomnień w tym roku. GALARETKA Z JEŻYN 300g jeżyn, najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone 185 g cukru 60 ml wódki (nie mam w domu, zastąpiłam nalewką jeżynową) 3 łyżki żelatyny Jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać nalewkę i zalać 1 litrem wody. Mieszać na małym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie gotować
KUCHARNIAwykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem // Składniki (na 2 duże desery): twarda część z 1 puszki mleczka
Via Gustomój autorski przepis :) pyszny podwójny sernik ,jedna warstwa to twaróg a druga mascarpone z bitą śmietaną ,na wierzchu truskawki w glazurze z galaretki o tym samym smaku :) Idealny deser na gorące dni :) trochę roboty ale polecam jest przepyszny . Składniki : Masa twarogowa : - 1 kg sera białego u mnie z wiaderka - 1 szklanka cukru pudru -250 ml - 1.5 galaretki truskawkowej Masa
Wypieki Reneprzecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie : Masło rozpuścić, galaretkę(...)galaretkę i wymieszać dokładnie Dołożyć pokrojone w cienkie plastry banany, pokruszone herbatniki i ewentualnie bakalie Masę wlać do foremek lub pucharków. Z cukru można zrezygnować, bo deser już i tak będzie słodki od galaretki :) Moja rada : takie babeczki najlepiej udają się w foremkach silikonowych, lepiej wtedy "wychodzą" :) Jeśli chcemy by babeczki były bardziej miękkie, takie do pucharków - to torebkę galaretki
Proste Potrawytych najcenniejszych wnucząt :) Jogurtowy torcik na Dzień Babci i Dziadka Składniki : 7 okrągłych biszkoptów 2 duże jogurty naturalne (łącznie około 750 g) 2 galaretki np cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny do deserów kakao czekoladowe pałeczki i kulki do dekoracji listki świeżej mięty Przygotowanie : W 250 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 galaretki - zostawiamy do wystygnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidań, które przygotowałam ramach tego wpisu. Jest to deser, który na pewno może niektórych zaskoczyć jednak zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Mowa tutaj o galaretce z piwa z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Deser zdecydowanie dla tych, który lubią smak piwa. Do jego przygotowanie użyłam piwa pszenicznego ale lekkie piwo owocowe czy nawet ciężki porter smakowałby równie dobrze. Wielkopolska
Życie ze smakiemsię taką galaretką, nie ma problemu- wino można spokojnie zastąpić wynalazkiem typu Picolo. Ale my dziś brakiem procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu:-) GALARETKA Z MUSUJĄCEGO WINA Z KWIATAMI BZU odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml(...)lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane składniki starczają na sześć niewielkich galaretkowych babeczek. Można galaretkę podać też w kieliszkach, ale mi podoba się bardziej taka trzęsąca się na talerzyku:-) W naturalnym świetle można podziwiać zastygnięte wewnątrz deseru bąbelki powietrza. Ja nigdy nie mogę się na nie napatrzeć
les mirabellesDziś banalny, ale troszkę urozmaicony deser. Jako że lubimy owocowe galaretki, robię je zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione
Raj dla Podniebieniaminut. Zdejmuje z foremek i zostawiam do ostudzenia.Teraz gotuję budyń i takim prosto z garnka zalewam tarteletki tak do połowy.Kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką. To cała filozofia tego deseru
Różowa kuchniainnego rodzaju. Ja zrobiłam owoce w zalewie z soku. I ten właśnie sposób dzisiaj prezentuję. Po otwarciu słoiczka z np. z wiśniami możemy takie owoce zalać galaretką, kisielem, można dekorować nimi desery. A można po prostu zrobić z nich kompot dolewając wody. Nic łatwiejszego... Składniki: 2 kg wiśni 40 dag cukru Ponadto: słoiczki typu
Kuchnia u Krysisłonecznie, nic tylko relaksować się w basenie ;) Przy takiej aurze chyba nikt nawet nie myśli o włączeniu piekarnika :) Ja też nie, dlatego dzisiaj zaserwuje Wam bardzo prosty deser, łatwiejszego chyba nie ma ;) Galaretka, podana z ubitą śmietanką, u mnie bez owoców, ale jak najbardziej możecie je dodać ;) Polecam! Składniki: 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru
Domowa cukiernia EwyLekka, delikatna, pastelowa, owocowa pianka na spodzie z biszkoptów to właśnie „Tęczowa Fantazja”! Bardzo prosty i tani w wykonaniu deser z mleka skondensowanego i galaretek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mój przepis na „Tęczową fantazję” można dodatkowo wzbogacić np. o świeże owoce i galaretkę :) Polecam! Składniki: 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka (dobrze schłodzonego) 3 op. dowolnych
MyCookBook.plPrzepis na 6 pucharków Do przygotowania deseru potrzebne mi były 2 galaretki zielone,jedna czerwona i 2 serki homogenizowane. Zielone galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wody, a gdy ostygły dodałam do nich serek homogenizowany i zmiksowałam. Przelałam do pucharków ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i wstawiłam do lodówki by stężały. Czerwoną galaretkę rozpuściłam w 2 szklankach wody
Darcia w kuchni