musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek i układamy
Marcepanowa kuchniaPrzepis na ciasto Ambasador jest u nas od lat – pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy (w niektórych miejscach już
Kolorowy Przepisownikprzygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową: 1 galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin listki świeżej(...)mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty. Schłodzić przed podaniem
Ze smakiem i z pasjąmaczku kolorowego od Cykorii. Bardzo fajne jest to, że Cykoria rozdaje do przetestowania swoje produkty- moim pierwszym był właśnie ten maczek. Mój synek jest zachwycony deserem bo uwielbia najpierw wyjadać posypkę. Polecam Składniki: 2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody) 200 g serka homogenizowanego waniliowego 150 g winogron bez pestek 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru kolorowa(...)lodówki na 30 minut. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy koniec woreczka i wyciskamy śmietankę na zastygniętą galaretkę winogronową. Śmietankę posypujemy kolorowa posypką przed podaniem. Deser przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneWspaniały , orzeźwiający deser cytrynowy.Mocno cytrusowy ,lekki jak pianka i porcja ma tylko 170 kcal.Uwielbiam takie desery na bazie cytryny i galaretki.POLECAM.Dzieciaki będą zachwycone!!!!:). 1 galaretka cytrynowa skórka starta z jednej cytryny sok z 1 jednej cytryny 0.5 litra kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki kakao ************************************************** Galaretkę rozpuścić w we wrzątku , według przepisu na opakowaniu.Przestudzi(...)lodówce przez godzinę.Resztę kremówki ubić na sztywno, przełożyć do rękawa i wycisnąć porcję bitej śmietany na deser.Posypać lekko całość kakao.Smacznego!.Dla lepszego smaku galaretki możemy trochę jej zostawić ,pokroić i posypać deser przed nałożeniem bitej śmietany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigalaretka z galaretką. Może być coś lepszego? Jasne, że może, np. dwa galaretkowce :) Jeżeli lubicie galaretki to jest właśnie coś dla was. Idealne na deser, albo na przyjęcie dla dzieci. Dzieciaki kochają galaretki! W sumie nie wiem, co kochają dzieciaki. Ale jakbym był dzieckiem to chciałbym się objadać takim galaretkowcem. No sami przyznacie, że wygląda uroczo. Składniki: 3-4 galaretki
Marder&Marder Manufacturetych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki a otrzymamy za każdym razem inny, pyszny deser. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGalaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej śmietanki i lekko kwaśnych owoców i galaretki jest po prostu genialne. A warstwy po prostu muszą być ułożone(...)opakowaniu, bo taką galaretkę lubię najbardziej, a kształt nie miał dla mnie znaczenia. Zresztą można po prostu wlać ją do pucharków i w nich odstawić do stężenia. A bita śmietana? Nie musi być wyciskana przez żadne rękawy itp., wystarczy wrzucić po kopiastej łyżce do każdego pucharka - i tak przykryją ją owoce. Dlatego ten deser jest pyszny i jednocześnie niezbyt pracochłonny
Kraina Tysiąca SmakówTaki deser to niezwykła atrakcja dla dzieci, który dostarcza naszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu. 1 galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę(...)szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna). Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy. Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo dno wsypujemy wiórki kokosowe, gdy opiją się galaretką są naprawdę pyszne. Tak więc zalewamy wiórki i odstawiamy
Jadło i czytadłoDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada
Chilli Czosnek i OliwaTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :) Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki. Składniki: Spód: 4-5 okrągłych biszkoptów 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Krem: 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% szczypta chili(...)puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała
Kolorowy Przepisownikpyszny torcik z serków homogenizowanych i truskawek właśnie. Na pewno znacie, ale jest pyszny i szybki, więc robimy jak tylko jest sezon na owoce :-). Wierzch to galaretka bezbarwna, fajna, idealna do deserów i owoców Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam :-). Miłego poniedziałku Wam życzę i zachęcam do zrobienia torcika, bo warto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego
kruche babeczkiCzęsto mówię, że w prostocie siła. Najlepsze dla nas są proste i nie przekombinowane desery i potrawy. Dlatego też, takie desery robię dosyć często i to z różnymi owocami dodając galaretkę o smaku owoców. Nie wiem czemu jeszcze nie dodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się
Ala piecze i gotujeSkładniki: 2 szklanki truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 200 ml kremówki, 1 budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka żelatyny do deserów. Przygotowanie: Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka(...)opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza , choć troszkę go zmodyfikowałam
Aga w kuchniostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki foremkami w kształcie serc (wycięte serca można zamrozić, wykorzystać do deseru lub po prostu zjeść). Galaretkę czerwoną rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do wystudzenia, galaretka musi być tężejąca, ale nie sztywna! 1 szklankę soku z gruszek zagotować z margaryną (lub masłem). Resztę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie