Królem biszkoptu jest mój domownik, więc nie będę kłamać, że sama go upiekłam. Trzymam się od tego wypieku z daleka, bo po co mam mieszać w
Quinoa Raz!M iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food SquareCześć :D Dość intensywny weekend i przyznaję, że nie mogę doczekać się następnego. Nic a nic się nie wyspałam, wciąż w biegu i rozjazdach. Lekarze, szkolenia
Pieprzyć z FantazjąTego ciasta przedstawiać nikomu chyba nie muszę... ? Karpatka, ciasto mojego, jak i zapewne wielu z Was, dzieciństwa... ❤ Gdy sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym karpatka była
Słodko-Słony Świat IlonyPuszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę. Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba(...)jajka 1/4 szklanki cukru 100 g masła 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru 750 ml mleka 5 - 6 łyżek cukru Kruszonka: 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480) 100 g masła (schłodzić) 100 g cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka
Kuchcik gotujetroszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny smak. Doskonale sprawdzi się podczas różnych rodzinnych(...)zmiksować, wylać do formy i wstawić do piekarnika. 7. Sernik piec przez 20 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 60-70 minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik
W mojej kuchniWiem, że wielu z Was przygotowuje podobne rurki i jak macie sprawdzony przepis to nie chcecie szukać innego. Jednak zachęcam Was do spróbowania samego ciasta na
Niezły MłynekOd kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i
Szybko Tanio SmacznieWitajcie w czasie przedświątecznym, pomimo tego, iż nie ma śniegu, przygotowania do Świąt przebiegają u nas niezwykle sprawnie - jak nigdy - rzec by można. W czasie przed
Kuchnia smaków„ Dzień św. Patryka przypada zawsze w Wielkim Poście. Przez te 40 dni je się mniej mięsa, pije mniej alkoholu. Jednak w Dniu św. Patryka ta zasada
mojewypiekiinietylkoLody, lody, lody. To jeden z tych jadalnych wytworów ludzkich, których nie potrafię sobie odmówić. Mogę nie jeść jogurtów, twarogu i krowiego mleka, ale lody (i
Fill The BowlJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchnitego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi...Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam przepisy. W sumie upiekłam cztery, w tym jedną dwa razy, bo taka(...)dzisiaj, również zrobiła niemałą furorę. Zabrałam ją do Polski, w ramach przekąski na drogę. Jechaliśmy w nocy, jeść nie było kiedy, wylądowała więc na stole u Rodziców w ramach deseru. Wszyscy, czyli sześć sztuk ludzkich i dwie psie, zajadały się nią z przyjemnością. Jest mięciutka i pachnąca, słodka, z intrygującą nutą grejpfruta i... Pieprzu! Tak - pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOto tarta z figami. Figi to piękne owoce i z chęcią je kupuję, gdy nastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym
Poezja smakumojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za
moj przepis na