Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że
Jeść, by żyć w zdrowiuObłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i delikatnie
Moja Delicjarazem prosimy ją po sto razy, żeby nic nie szykowała, żeby się nie męczyła. I za każdym razem każdego dnia pobytu mamy dwudaniowy obiad z deserem. Tym razem na deser Mama upiekła nam pyszną szarlotkę wiśniową. To jedno z naszych ulubionych ciast w ostatnim czasie. Teraz Mama przygotowała je ze świeżymi owocami, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem konfitur. Wprawdzie(...)1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ulubione owoce (u nas 3 jabłka i 30 dag drylowanych wiśni) Przygotowanie: Mąkę, szklankę cukru i proszek do pieczenia należy wymieszać. Mama odkąd pamiętam wszelkie ciasta robi na wyszorowanym wcześniej, kuchennym stole. Tak Jej najwygodniej
Kuchnia po mojemuOd dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis naNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre. Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki
Poezja smakuDzisiaj chciałbym przedstawić Wam ciasto, które odkąd pojawiło się na naszym Wielkanocnym stole, rok rocznie robi gigantyczną furorę. Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową to
kuron.com.plDziś przedstawiam przepis mojej mamy na pizzę z czasów propagandy sukcesu, z PRLu , która zupełnie nie przypomina pizzy, a bardziej swoistą zapiekankę na dużej blasze. Chciałam
Kawa z mlekiemDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemu0142\u00f3wki \u015bliwek \u015brodkiem do g\u00f3ry. \r","Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach, do suchego patyczka."]} Drukuj Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem Składniki 3 jajka 1 szkl. jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kardamonu mielonego szczypta soli kilka(...)mąkę, sodę, sól, kardamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki do suchych, dodajemy aromat śmietankowy i mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto nie daje się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek środkiem do góry. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach
Mieszam w Garnkuwypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak! QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ Na ciasto: 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka Piekarnik(...)trochę ogródek. Chochoł z milinem leżał na ziemi, mam nadzieję, że pęd się nie złamał. Podpórka kiwi też wywalona- kiwi razem z nią, nie wiadomo czy całe. A na deser nasz kompostownik. Tutaj wystarczy zdjęcie: Tak dla przypomnienia, tak ładnie wyglądało wszystko jeszcze kilka dni temu:/ Potem poniedziałek. Zapomniałam kluczy do pracy i pipkacza na parking. W połowie dnia dostałam
les mirabelles1 czerwca - magiczny dzień, gdyż "Dzień Dziecka". Uwielbiam ten dzień, przecież wszyscy jesteśmy dziećmi :) Tego dnia każdy z nas może poczuć się jak dziecko, zabierz siebie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta
moj przepis naTakie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe(...)połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie również w piekarniku, jakoś umknął mi tym razem:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać swoje
Mieszam w GarnkuCrumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na
RelaxtimeBiszkopt powinien się składać z jajek, cukru i mąki, a w przepisie klasycznym na każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie
mojewypiekiinietylko