Dobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu
TrufelkowoCoś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy
RelaxtimeLen... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia
vaniliowoczekoladowaDziś nieco mniej zdrowo, ale za to jak pysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków
DefinicjaSmakuPostanowiłam upiec coś z książki Jamiego Oliviera "5 składników" którą niedawno otrzymałam, aby troszkę bliżej przyjrzeć się tym przepisom, oczywiście zmodyfikowałam ten przepis troszkę pod siebie
Gotowanie...to proste !kwitnienia, kiedy są dorodne i pięknie pachną. Ten zapach będzie nam potem przypominał letnie dni, kiedy zimą otworzymy butelkę lub słoik z syropem i dodamy go do napoju czy deseru. Do czego wykorzystać syrop z kwiatów? Syropy kwiatowe wykorzystuje się przede wszystkim do napojów. Można nimi słodzić lemoniady albo napary herbaciane czy ziołowe. Można takim syropem można polać lody(...)momentu nagrzania się urządzenia do odpowiedniej temperatury. Po pasteryzacji pozwoliłam słoiczkom ostygnąć w wyłączonym piecu, a następnie przeniosłam je w chłodne, ciemne miejsce. Można do zlanego syropu dodać nieco mocnego spirytusu, na tę ilość 50-100 ml, i wtedy powinien wytrzymać kilka miesięcy bez pasteryzacji
Smaczna Pyzakolorowa i chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję(...)możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie
Mieszam w Garnkujest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki(...)nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek. Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli. Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem
Powiedz dietom nieCzasami zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik. Sernik, jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po prostu się nie chce, bo
Z Kuchni Do KuchniPiernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową To jeden z najlepszych, najłatwiejszych i najszybszych przepisów na piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta
Calzonella.comDelikatny biszkopt nasączony aromatyczną herbatą w połączeniu z bitą śmietaną to duet idealny. Jeśli dorzucimy do tego nieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy
Kolizje SmakówTa pizza ma wszystko, co ma tradycyjna pizza, a w dodatku jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Spód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i
Quinoa Raz!więc poszły jaja w całości. Efekt był super. Deser mi bardzo zasmakował i niedługo planuję zrobić wersję klasyczną. U mnie oczywiście wszystko zawsze w odwrotnej kolejności. Zamiast najpierw spróbować zrobić klasyczną wersję waniliową, to ja od razu rzucam się na modyfikacje. Ale uznałam, że dynia będzie wyśmienitym dodatkiem do tego deseru. I się nie myliłam! Oczywiście zwiększa(...)udział węglowodanów w porcji, ale i tak nie wychodzi ich aż tak bardzo dużo (ok. 5 gram netto), więc deser pozostaje w zgodzie z dietą ketogeniczną . Nie taki diabeł straszny I na koniec ważna uwaga- nie bójcie się tego deseru! Mi się zawsze wydawało, że jest on skomplikowany w produkcji. Ze względu na to wielokrotnie odsuwałam perspektywę jego przygotowania
Modern Cave Girlzbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Jest pyszna i pięknie się prezentuje. A w dodatku może uchodzić za mazurek- w końcu to kruche ciasto z kremowym nadzieniem! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Europejska , Keto , Paleo , Wege Keyword tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Kokosowy spód 2 białka jaj 1/2 łyżki(...)stewii w płynie Sposób przygotowania Spód kokosowy Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania zwartej masy. Wylepić nią formę do tarty o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia (ok. 10- 15 minut). Ostudzić. Lemon curd Żelatynę namoczyć
Modern Cave GirlKruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja Delicjanajbardziej uśmiechniętej i zadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi! Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie(...)bazylii i pietruszki z brązowym masłem i majerankową solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie
KUCHARNIATrufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać(...)ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki. Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które rozpustnie i bez umiaru dosypywaliśmy do wszystkich smakołyków. Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także
KUCHARNIA