Nie wiem w jaki sposób mogłabym wyrazić swoje uwielbienie dla takich ciast – staromodnych i nieskomplikowanych, a jednocześnie pysznych – takich, na które ochotę mamy zawsze i które
Roślinna - blog wegańskiOd dawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego
Powiedz dietom niePrzepis dodaję w ekspresowym tempie, więc wybaczcie literówki i tym podobne., dziś cały dzień na mieście ,zabiegana! jutro wyjazd na koncert, ulalala :D Sernik pyszny, bez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNamówiona przez Naczelną postanowiłam poszperać w przepisach i upiec pancakes. Przepisów w sieci jest sporo, tak samo jak sposobów ich smażenia pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennareceptury. To świetny deser na zimową porę. Ja żegnam się nim ze słodyczami na kilka tygodni. Ważne jest to, by użyta śmietana nie była zbyt tłusta i była kwaśna. Deser najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu, wtedy czuć smak imbiru. Składniki (na 5 dużych kokilek lub 4 duże i 3 niskie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% 3 cm imbiru(...)naczynka. Napełnione kokilki wstawić do formy. Wlać do niej ciepłą wodę, by sięgała do połowy kokilek. Naczynie wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec 30 minut (niskie kokilki). Po tym czasie wyjąć niskie kokilki, a wysokie pozostawić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na kwadrans. Krem nie może zbrązowieć na wierzchu . Po upieczeniu krem odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieRurki z kremem to świetny pomysł na przygotowanie słodkości, których wykonanie nie zajmie dużo czasu. Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z kremem mascarpone tworzą duet nierozłączny
Przepisy na widelcuDzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To ciasto, mimo że zrobione z mrożonych owoców, kojarzy mi się z nadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku
Powiedz dietom nieMogą być zrobione z dowolnych płatków. W oryginalnym przepisie są zrobione z miodowych kółeczek, u mnie - czekoladowe. Najdłuższą częścią przepisu jest oczekiwanie na schłodzenie w
Czerwony GupikNadchodzą niespodziewani goście? Macie mało czasu na przygotowanie deseru? A może po prostu napadła Was ochota na smaczny i szybki podwieczorek? Niezależnie od powodu i okazji
Smakuje zdrowomojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis nanadziania ptysiów. Pachnący prażonymi orzechami laskowymi, lekko słodki i bardzo aromatyczny. W cieście możecie zobaczyć go we francuskim deserze Paris Brest . Podane proporcje wystarczą do udekorowania 12 sztuk babeczek lub przełożenia niedużego tortu (max 18 cm średnicy, 4 blaty, bez tynku). Jeśli lubicie gładkie wykończenie kremów na tortach nie polecam tego kremu do tynkowania, ponieważ widać w nim drobinki(...)temperatury 160 stopni. Termometr nie jest jednak konieczny – można po prostu patrzeć na kolor karmelu. Powinien przypominać ciemny miód spadziowy. Kiedy kolor jest odpowiedni przekładamy orzechy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Przestudzone orzechy miksujemy na proszek w blenderze. Im drobniej zmiksujemy orzechy tym gładszy będzie nasz krem. Wraz z miksowaniem orzechy mogą zmieniać konsystencję. Jeśli mamy
Ciastkozercyziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie a w fakturze ładnie widać startą skórkę pomarańczy. Mój tata nie mógł uwierzyć, że takie pyszne ciasto można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów(...)pomarańczy i otartą skórkę. Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Puszysta babka pomarańczowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie a w fakturze ładnie widać startą skórkę pomarańczy. Mój tata nie mógł uwierzyć, że takie pyszne ciasto można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów(...)pomarańczy i otartą skórkę. Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Puszysta babka pomarańczowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupoporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników *** *** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy(...)wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy (moja ma średnicę 22cm ) *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy. Odcinamy wierzch z górką i odkładamy. Resztę ciasta kroimy w poprzek na trzy równe, cienkie blaty *** *** Odcięty wierzch ciasta kruszymy, posłuży nam do dekoracji *** *** Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem
Blog z Apetytem