Zróbmy coś dla siebie. Zostawmy obowiązki i przygotujemy coś, co będzie dla nas kulinarną przyjemnością. Spędźmy czas razem! Zaangażujmy dzieci powierzając im bardzo ważne zadanie w
Szefowa kuchniCzy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni
Moja DelicjaPieczone jabłka - deser klasyka :-) i oczywiście znów jest to jedno z tych dań, które każdy robi po swojemu, a zawsze wychodzi pysznie :-) Już sam zapach pieczonych jabłek powoduje, że nie ruszam się z kuchni póki nie wyjmę ich gotowych z piekarnika :-) a w połączeniu z bakaliami są wprost obłędne... Ja sama robię je w różny sposób, a najczęściej właśnie(...)drugim). Przykrywamy odciętą górą, przypinamy ją wykałaczką. Jabłka wkładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut (pieczemy bez przykrycia; czas pieczenia uwarunkujcie twardością jabłek). Upieczone wyjmujemy odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie jemy
Czary - gary w kuchniGofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W
Kuchcik gotujemożemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie wykładamy masę jabłkową i na wierzch równomiernie rozsypujemy resztę suchych składników(...)ścieramy margarynę (bardzo ważne jest równomierne rozłożenie margaryny, gdyż to ona właśnie zwiąże składniki naszej szarlotki). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczoną szarlotkę porcjujemy i podajemy z gałką lodów lub bez, i tak jest pyszna
Rozpustne gotowanieogromne liście blokują dostęp światła chwastom:) Nie dodaję nawozu, pielęgnacja sprowadza się do wycinania pędów kwiatowych, żeby nie osłabiały rośliny. A on rośnie coraz większy. My tymczasem możemy bez skrupułów zajadać się jego kwaskowatymi liśćmi. W tym roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę(...)mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco przypomina bardziej deser, coś w stylu crumble. Kawałki nie trzymają formy, ale parujące cząstki rabarbaru w słodkich okruchach ciasta są przepyszne. Jeśli mamy silną
les mirabellesPodobno lody w zimie hartują organizm :) Na dodatek nie ma nic lepszego niż te zrobione w domu. W związku z tym zapraszam na pyszne, kremowe lody
My Culinary Artmojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało
moj przepis naKaszka manna przygotowywana jest przeważnie na słodko: Kasza manna na mleku , Deser z kaszy manny z owocami i Kaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDietetyczny jabłecznik z mąki pełnoziarnistej bez tłuszczu i bez cukru (Osiem sporych kawałków lub 16 mniejszych- tortownica o średnicy 26cm) To ciasto z jabłkami
Moja MichaDzień Dobry, Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem No pewnie! Szczególnie jak są bez „ zbóż, glutenu i nabiału „! U nas ciągle dylemat
PaleoLifePrzysmak ten wywodzi się ze starożytnej Grecji i najczęściej można go spotkać z dodatkiem migdałów. U mnie propozycja bez migdałów która bardzo
Gotowanie...to proste !Jabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny
pieprzny smaczekPyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki(...)mięty. Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI BEZY / 16 SZTUK 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego KREM 250 g mascarpone 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej 16 malin płatki migdałowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C., bez termoobiegu. BEZY; Białka ubijamy
cool and mintyDziś przedstawiam jeden z pierwszych deserów, który potrafiłam wykonać na początku mojej drogi kulinarnej, czyli rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem polane lukrem pomarańczowym. Trudno mi teraz uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu szczytem moich możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli(...)przez 10 minut aż rabarbar zmięknie. Dodaj cynamon i skórkę pomarańczową i gotuj bez przykrycia przez następne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia. Ułóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na kwadrat o grubości
karmelowy