Czas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast
Be Fit Be StrongChlebek przyjaźni inaczej chlebek watykański, ciasto Herman czy ciasto Amiszów. Chlebek ten to tzw "łańcuszek" ponieważ część przekazujesz dalej. Nie jest znana dokładnie historia tego ciasta
Kuchnia w oparachMamy teraz sezon na cukinie, w sumie to wegusy teraz mają naprawdę dobrze, bo mamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są
greenscarfBardzo lubię ciastka :) Nie lubię jednak, gdy są zbyt słodkie, nie jem też ciastek sklepowych, bo jak czytam skład to mi się zazwyczaj słabo robi. Lubię
pyszne zdrowościkonfitury porzeczkowej, pyszny domowy słodki krem i… moje ostatnie odkrycie perełki truskawkowe od NatureAndMe. Wspaniale wzbogacają smak przełamując słodycz adwokatowego kremu. Takie perełki pasują idealnie do deserów, śniadań (musicie spróbować z nimi placuszków), jak i sałatek czy mięsa. Nasi przyjaciele byli zachwyceni tym małym truskawkowym dodatkiem. W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz(...)tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny
Słodkie okruszkipachnące. Możecie posypać je kruszonką lub polukrować. Dla każdego coś dobrego:) Doskonale smakują z samym serem/budyniem ale również z owockami sezonowymi. Budyń polecam robić samemu, ale dzisiaj, przyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia(...)mąki 100 g cukru 100 g masła Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem. Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuUrodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki(...)bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie
Ciastkozercycoś w sobie z włoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka. Ciasto 4 jajka 3/4 szkl. mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piankę. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy(...)długo do połączenia się składników. Wylewamy na blaszkę u mnie blaszka 30 cm x 24 cm. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 min ( do suchego patyczka ) Warstwa I 330 ml śmietanki 30-36 % 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy
Gotowanie...to proste !zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru pudru120(...)śmietanki kremówki 36 %6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa
Bon Appetit Małgorzatyjablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru,gdyz po upieczeniu utworzy przepyszny sosik.Oto moja propozycja na pieczone jablka.Sprobujcie koniecznie.Skladniki na 2 jablka :2 jablka ( np.boskop,elstar,kortland(...)przykryc odcieta czapeczka.Na dno naczynia wlac cydr.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.jesli uzywamy bardzo duzych jablek czas pieczenia odpowiednio wydluzyc do 40 minut i zmniejszyc temperature do 180°C.Mozna podawac posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi,ale bez dodatkow sa rownie przepyszne!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta(...)posypujemy cukrem pudrem. Nastepnie nakladamy na siebie po 2 kwadraty, posmarowana strona ku gorze. W ten sposob uzyskamy 6 podwojnych kwadratow.Wkladamy je do natluszczonej foremki do muffinek i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami.Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy
Przysmaki KarolkiWspominałam Wam wczoraj, że zrobię zestawienie moich tłustoczwartkowych przepisów, byście w przejrzysty sposób mogli znaleźć to, czego szukacie. Doszłam jednak do wniosku, że nie ma sensu
Kuchnia w czekoladziePowiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić
CiastkozercyW czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt
Via Gusto