Galareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarna PatilogiaLeniwa wieprzowina Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe . Niewiele potrzeba do wykonania tej
Ogrodnik w podróżyWitam serdecznie.Urlop dobiegł końca trzeba pogodzić się z szarą rzeczywistością, ale na szczęście mam Was. Obiecałam po powrocie przygotować danie, które miałam okazję jeść w
Kuchnia BeatyPolędwiczki to wdzięczne mięso i można je przygotowywać na wiele sposobów. Niedzielny albo świąteczny obiad, wykwintna kolacja... A może po prostu danie dla kochanej rodzinki
Kuchnia BeatyNabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ale nie miałam akurat żadnej fasoli. Zamiast fasoli użyłam fasolki szparagowej. Wyszło fajne i pyszne danie jednogarnkowe. składniki: 1
Monia miesza i gotujePlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy
Oryginalny smakPlacki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie
Poezja smakuPrzygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał
Kuchnia BeatyLubicie chińską kuchnię? Mój mąż jest jej wielkim fanem i nie wyobraża sobie tygodnia bez chińskiego aromatu w naszym domu... Tak też, specjalnie dla niego przygotowałam wieprzowinę z nutą chińskiego smaku. To danie zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięsko i najlepiej mi smakuje przygotowane w sosie. Tym razem zrobiłam je w delikatnym sosie z serków topionych z dodatkiem
Monia miesza i gotujeSezon letni to idealny czas, aby pomyśleć o grillowaniu na wolnym powietrzu. Dobrym pomysłem będzie przeniesienie codziennego gotowania do ogrodu. Jest tyle rodzajów potraw, które możemy
kulinarnyJamoże z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście
Wiem co jemDomowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej
Kuchnia BeatyMacie dość tradycyjnego schabowego? Ja trochę mam, choć często nie robię. Postanowiłam go trochę urozmaicić i upiec piramidki schabowe z
Zakątek rozkoszy kulinarnychCo dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie
Kulinarna Patilogia