Kotlety schabowe z serem i owocami 244Przepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że
Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 247Jakiś czas temu przerabialiśmy temat kotletów , a zwłaszcza kotletów schabowych. Trochę z racji uwag czytelników, a trochę dlatego, że to zagadnienie chyba niemożliwe do uniknięcia w
Kulinarna Pokusa
Golonka w piwie 257Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie
Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 317Różne rodzaje faszerowanego schabu są dość popularne w naszym kraju, a do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi
Kulinarna Pokusa
Pieczona szynka z kapustą 277Jest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla
Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z polędwicy i boczku 267Szaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych
Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona z warzywami 277Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco
Kulinarna Pokusa
Żeberka duszone w sojowym sosie 149My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od czasu do czasu, gdy mam chęć na żeberka, przygotowuję je właśnie w ten sposób. To smaczne danie najlepiej podawać
My Blueberry Corner
BIAŁE KIEŁBASKI Z GRILLA 244Sezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam
Z Majeczką w kuchni
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 202Zapraszam dzisiaj na nietypowy gulasz. Dlaczego nietypowy? bo się przeważnie przyzwyczaili wszyscy że gulasz robimy albo z łopatki, albo szynki wiperzowej lub też z drobiu. Pora
Z Majeczką w kuchni
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 1912 kg boczku surowego, 1 główka czosnku – ja użyłam czosnek wędzony, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki
królestwo garów
Łopatka wieprzowa pieczona 1411,5 kg łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka jagód jałowca, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 3 listki laurowe, garść
królestwo garów
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 1501 kg schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5
królestwo garów
Zapiekane chorizo z ziemniakami 1651,2 kg ziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej
królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 184dań np. wołowiny z grilla. " Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu. Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne
królestwo garów