Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 157Święta, święta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy
Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 196Pierogi z mięsem najlepsze robi moja Mama 😉 specjalnie z myślą o nich gotuje mięso (zazwyczaj mieszane). Potem na bulionie po nim
Kolorowy Przepisownik
Żeberka w piwie z piekarnika 233Żeberka w piwie z piekarnika to jeden ze sposobów na obiad, przy którym nie ma wiele pracy. Początkowo trzeba
Kolorowy Przepisownik
Mięso mielone z ziemniakami i słonecznikiem - danie z jednej patelni 227Proste i szybkie dania są najlepsze! To właśnie takie jest - 30 minut i danie gotowe, a co najważniejsze - wszystko przygotowane na jednej patelni
Kolorowy Przepisownik
Gotowanie z Ojami 212swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego według mnie powinno być ciut więcej. Drugie w moim zamówieniu znalazło się azjatyckie danie Stir Fry z wieprzowiną, warzywami i makaronem Chow Mein i zdecydowanie był to strzał(...)pieniędzy niż w przypadku gotowego zestawu z Ojami. Stir Fry wyróżnia też wielkość porcji, gdyż spokojnie najedzą się nim 3 dorosłe osoby. Choć osobiście nie przepadam za wieprzowiną to danie trafia idealnie w moje kubki smakowe i na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole. Trzecim bonusowym daniem, którego próbowałam, było danie mojego autorstwa
Bez Cebuli
Spaghetti bolognese 231Spaghetti bolognese to danie, które przygotowuję bardzo często. Zazwyczaj w ten sam sposób (choć czasem modyfikuję składniki, jeśli czegoś nie mam lub coś innego mi
Kolorowy Przepisownik
Żeberka w kapuście 233Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść
Życie zaczyna się w kuchni
Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim 279Składniki na 6-8 sztuk naleśników: odrobina oleju 1 jajko 1 pełna szklanka mąki szczypta soli około 1 i 1/2 szklanki piwa Składniki na nadzienie: 100
My Culinary Art
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 263Bardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na nadzienie: 2 łyżki oliwy z
My Culinary Art
Kiełbasa biała pieczona w piwie 241Kiełbasa biała pieczona w piwie... Potrzebne będą: 8 kiełbas białych surowych 4 cebule 1 piwo (500 ml) lub bulion przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek czosnek... takie
Pelusiowa Kuchnia
Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami 223Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków
My Culinary Art
Kebab 230Pyszny kebab z mielonego mięska, z dodatkiem białej fasoli, świeżej kolendry, czerwonej cebulki i aromatycznych przypraw, a wszystko zawinięte w tortillę i podane z jogurtowo-ogórkowym
My Culinary Art
Lasagne 251Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do
My Culinary Art
Kotlety mielone nadziewane kalafiorem 241Ostatnio dużo u mnie mielonych :) Był już mielony z serkiem topionym , mielony z cukinią , cygańskie gołąbki i drobiowe mielone . Teraz przyszedł czas na mielone z kalafiorem
My Culinary Art
Klops faszerowany cukinią i mozzarellą 251Przepis na pysznego klopsa faszerowanego faszerowaną cukinią ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
My Culinary Art
Kotlety mielone z serkiem topionym 1471Po długiej przerwie zapraszam Was na pyszne kotleciki mielone, nadziane serkiem topionym :) Ja wybrałam topiony ementaler, ale możecie go zastąpić swoim ulubionym smakiem. Najlepiej smakuje ze
My Culinary Art
Gołąbki cygańskie 1579Kotleciki z białą kapustą w aromatycznym sosie pomidorowo- paprykowym. Pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej
My Culinary Art
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 230Składniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny
My Culinary Art
Żeberka w kapuście 203Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia
Kulinarna Patilogia
Roladki wieprzowe 181Oto wariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a
Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie 195Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad
Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe z morelami 217Polędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami
Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 286Połączenie w jedno - dwóch delikatnych gatunków mięs nie może przynieść nic innego niż potrawę równie delikatną. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy
mojewypiekiinietylko
Pieczona biała kiełbasa 230Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g
My Culinary Art
Zrazy po meksykańsku. 216Na moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może
Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 429Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam
Kuchnia Beaty
Kiełbaski faszerowane 400Nie da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki
mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 204Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1
My Culinary Art
Rozgrzewający gulasz 232Pyszne danie na rozgrzanie.składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 300 g ziemniaków 2 łyżeczki majeranku 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki imbiru Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia
Monia miesza i gotuje
Duszona słodka kapusta 312Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny. Pomimo długiej listy składników i czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać(...)minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy użyć 1/2 łyżeczki suszonego, dodając go w ten sam sposób i w tym samym momencie co tymianek, majeranek i cząber. Najlepiej jest
Kulinarna Pokusa
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 389samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który(...)chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 295Kotlety z mielonej z wieprzowiny lub drobiu – zna je chyba każdy, choć nie każdy lubi, a większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić
Kulinarna Pokusa
Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem 179Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie
nietadieta