Roladki wieprzowe 181Oto wariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a
Kulinarna Patilogia
Schab w śmietanie 195Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad
Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe z morelami 217Polędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami
Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 286Połączenie w jedno - dwóch delikatnych gatunków mięs nie może przynieść nic innego niż potrawę równie delikatną. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy
mojewypiekiinietylko
Pieczona biała kiełbasa 230Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g
My Culinary Art
Zrazy po meksykańsku. 216Na moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może
Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 429Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam
Kuchnia Beaty
Kiełbaski faszerowane 400Nie da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki
mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 204Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1
My Culinary Art
Rozgrzewający gulasz 232Pyszne danie na rozgrzanie.składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 300 g ziemniaków 2 łyżeczki majeranku 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki imbiru Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia
Monia miesza i gotuje
Duszona słodka kapusta 311Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny. Pomimo długiej listy składników i czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać(...)minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny). Uwagi Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy użyć 1/2 łyżeczki suszonego, dodając go w ten sam sposób i w tym samym momencie co tymianek, majeranek i cząber. Najlepiej jest
Kulinarna Pokusa
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 389samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który(...)chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić w aptece Post Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 294Kotlety z mielonej z wieprzowiny lub drobiu – zna je chyba każdy, choć nie każdy lubi, a większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić
Kulinarna Pokusa
Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem 179Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie
nietadieta