pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem(...)cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody z mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. *Jeśli danie
Smakowy RajDziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część
Kawa z mlekiemTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskiłyżeczek pesto. Ja dodaję około 6 bo lubię jak jest jego dużo :) Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy do momentu kiedy cały będzie pokryty sosem. Sól i pieprz do smaku. Przekładamy na talerz i obsypujemy kilkoma plasterkami parmezanu. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. POLECAM
Jemy PijemyPaprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki
karmelowyserem. Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły. Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy
Malinowe Pocałunkiskrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości
Moje domowe kucharzenieTakie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne.Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne
Smaczna Pyzajakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :) Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już(...)dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty w dłoniach tymianek, dzięki temu uwolnimy jego pełny bukiet aromatów. Na koniec dodajemy ryż, wszystko mieszamy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest
vegetaniełyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół(...)dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym
Taste TherapyMakaron z domowym pesto. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: Pesto z suszonych pomidorów (link do przepisu poniżej) 300 g makaronu
KuchniaWeDwoje.plTaka wersja Strogonowa jest naprawdę smaczna,ł atwa i szybka do przygotowania.Parówki możemy zastąpić ulubioną wędliną , zamiast makaronu możemy podać z chlebem.Myslę , że
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigłowy, to łazanki z kapustą, moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu
To co kochamKolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P
R'n'G KitchenJak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo
Parowar FacetaDzisiaj przedstawiam ekspresowe danie obiadowe- przepis ten jest idealny w sytuacjach kiedy coś nam wypadnie i nie ma czasu na przygotowywanie posiłku a jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie
paapilotkaaJak nie mam czasu to spaghetti robię z gotowego Łowicza po bolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz soli do ugotowania makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować
Słodko-Słony Świat Ilonyugotowany makaron układam porcje serka mascarpone oraz truskawki nakładam porcję makaronu i na to kolejną porcję serka oraz truskawki - zrobiłam z trzech płatów - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :) Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżająceSmacznego
Basia w kuchniZnowu zrobiłam pesto z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do makaronu a resztę do przygotowania
Monia miesza i gotujewymieszać. Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość
Pasja Smaku