dania z makaronu - 4040 przepisów (strona:176/270)

PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 218

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota

W kuchni Karmel-itki
Orientalny kurczak paprykowy 161

Jakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli

Moje Małe Czarowanie
16 przepisów z orzechami 129

Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach

Moja smaczna kuchnia
Pesto z jarmużu 166

  Pesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami

Kolizje Smaków
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 348

wszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne(...)przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu

Fabryka pomysłów
Prosta zupa grzybowa z ziemiakami 163

zapełnić nieduży koszyczek. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosta, ale pełna smaku i pachnie obłędnie. Według mnie zupa z takiego mixu różnych grzybów jest najlepsza, ale możecie użyć jednego, dowolnego gatunku. Jeżeli chcecie możecie zupę grzybową zrobić z makaronem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczone warzywa śródziemnomorskie 118

tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle z kurczakiem, bazylią i orzechami 265

minutach zdejmujemy  z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy  z pozostałym sosem. Przystrajamy świeżymi listkami bazylii.                                                         Bardzo sycące danie

Moje Kuchenne Rewelacje
Penne z brokułowym pesto :) 143

przygotowaniu w swoich domach tego dania. Penne z brokułowym pesto i papryką (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie penne 1 świeży brokuł 1 słodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści

vegetanie
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 152

Z ziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa

Smakowity Blog Kulinarny
zapiekane cannelloni z mięsem i bakłażanem 192

prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić. Z takim obciążeniem było dość kłopotliwie, ale dałam radę Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był(...)pieprz 2 łyżki oleju Beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki

zabawa smakiem
Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 128

się jednak odtwarzać swoje ulubione dania w nieco innej, zdrowszej wersji. Jednym z filarów mojej diety jest także ograniczenie ilości zjadanych węgli (o innych opowiem Wam innym razem). Dieta nisko-węglowodanowa ma jednak swoje minusy — nie można jeść swoich ulubionych potraw, takich jak choćby pad thai. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi makaron z alg morskich, który niedawno

Food Square
Makaron z serem – zapiekanka makaronowa 200

Makaron z serem… Tak, to dobre i tanie jedzenie na pocieszenie, ale nie tylko. Za czasów studenckich to był w moim wykonaniu szybki kulinarny banał na

Karo in the Kitchen
Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 229

Grappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano(...)północ-południe w celu jak najlepszego przewietrzenia wiatrem przekraczającym dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania