oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością znajdziecie tyle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przygotowując jakąś potrawę czy danie zazwyczaj sięgamy po ulubione, sprawdzone wcześniej produkty. Też tak mam ten sam groszek, ta sama kukurydza czy majonez. Przygotowując sałatkę miałam okazję użyć mieszanki groszek-kukurydza z firmy Jamar i miło się zaskoczyłam. Smak i konsystencja, chrupkość bez zarzutu. Idealnie wpasowały się w moją sałatkę. Składniki: 2sztuki makaronu z „zupek chińskich” 1 puszka
W garach u Gosipyszne i szybkie dania. Wszystkim uczestnikom akcji dziękuję za udział, a Was zapraszam do dołączenia do naszej otwartej dla każdego grupy. Możecie zamieszczać linki do własnych postów na blogach, możecie wpisywać swoje szybkie sposoby na... bezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy
Codzienna kuchnia niecodziennanowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę przyznać, że długo szukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj kolej na danie mięsne, to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami
O kuchni z uczuciemskładniki (sałata, marchewka, dymka, makaron oraz mięso z kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami
Poezja smakuDanie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i ważne, że wybornie smakuje. Samo zdrowie!. Najlepszej jakości oliwę oraz sos vinegar znajdziecie na stronie Hiszpańskich Delikatesów. Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu 10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku
Apetyczna babeczkaczasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. (stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki(...)Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.uszkaCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco mniejsze. Nakładać po małej porcji farszu, kwadrat składać po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Ulepione
Stare GaryJeśli znudziła Wam się konserwa rybna w tradycyjnym wydaniu, polecam zrobić z niej sałatkę. Doskonale sprawdzi się podczas Wielkiego Postu i nie tylko.
słodki bratekNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPaczkę gotowych pierożków tortellini mam zawsze w spiżarni. Gdy trzeba coś na szybko zjeść, te pierożki są niezastąpione. Wystarczy szybki sos serowy w stylu beszamelu i
Posadzone i zjedzonepowrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam półplasterki mozzarelli, posypuję pozostałą natką pietruszki. Danie zapiekam 10 minut
JejKuchniapomidorowo-bazyliowym. Danie niezwykle sycące i szybkie do przygotowania. Idealne do zabrania w pojemnik do pracy. Ja użyłam do wykonania dania pomidorów śliwkowych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidory. Z pewnością danie robione w lato, będzie smakować zdecydowanie lepiej i głębiej. Dodane do sosu masło nadaje sosikowi delikatnego smaku i odpowiednią konsystencję. Filet(...)kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką. Drukuj Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna średnia pierś z kurczaka Garść bazylii 4 pomidory pół cebuli 3 ząbki czosnku
Mieszam w Garnkusmaków dzieciństwa.Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.Składniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy. Kapustę płuczemy
Maminek kulinarnyzmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość, najlepiej dłonią. Naszykujcie płaski garnek lub patelnię z ciepłą wodą i czystą bawełnianą ściereczkę. Ściereczkę należy lekko zwilżyć(...)jednym arkuszu na raz, przez kilka sekund, wyciągamy go z wody, rozkładamy na ściereczce. Chińczycy wychodzą z założenia że spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety na obiad z teściami. Nakładamy potrzebną ilość farszu nieco poniżej środka namoczonego wcześniej
Karo in the Kitchenjeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej restauracji, ale zrobiona samodzielnie w domu jest(...)Moja Pho Bo gotowała się ok. 10 h, następnie stygła do rana, w południe przyrządziłam gotowe danie. Opracowując mój przepis, korzystałam z trzech źródeł: Wikipedii , polskiego bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego
Kuchnia Prezydentowejwarto przygotowywać rozgrzewajace dania. Ten paprykowy sos jest na bazie pysznej pasty paprykowej , oraz sosu sweet chili które przygotowałam latem do słoików na zimę. Warto robić samemu przetwory do słoików, zimą nie tracimy pienię dzy na drogie warzywa. A papryka jest zimą bardzo droga. Gęste sosy paprykowe z mięsem mielonym są idealnym dodatkiem do makaronów, czy wszelakich klusek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZa owocami morza zbytnio nie przepadam, ale skoro świeże małże znalazły się w mojej lodówce, należało coś szybko wymyślić. W zapasach była puszka pomidorów bez skóry
Kuchcik gotujewiosenne. Popularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka
Smakowity Blog Kulinarny