Duszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i
Magiczny GarnekByć może jednak ciekawszą zaletą jest to, że smaki dania przenikają się w ten sposób mocniej niż gdyby miało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny
zadanie-gotowaniemnie jeden dla rodziny. To danie zajmie nam około 10 minut. Szybko możemy zrobić orientalny przysmak Składniki: 2 porcje 200g mieszanki owoców morza 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej 3 ząbki czosnku drobno posiekanego sok z całej limonki kilka łyżek sosu słodkiej chilli jedna porcja makaronu ryżowego tj.50 g Sposób: Wstawiamy makaron ,gotujemy wedle
Viola cooks with passionśmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę
Zdrowie na języku :Pskórki , ale można . Siekamy drobniutko, na tyle na ile się da chorizo i szczypiorek i także dodajemy do miski . Wzbogacamy majonezem , musztardą , solimy do smaku i po prostu mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy chociaż na dwie godziny do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy ( czasami, trzeba dodać ciut majonezu bo makaron wciąga mocno składniki ) i można już podawać na kolację , śniadanie
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariański obiad. Cannelloni przygotowane w ten sposób jest niezwykle smaczne i sycące. Obiad przygotujecie dosyć szybko i co ważne, danie
Smakołyki Asikilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając
Walijskie PichcenieHarira to charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :). Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci. Któregoś dnia zobaczyłam w
Corner With RecipesPrzyznam się szczerze że nigdy tej potrawy w oryginale nie jadłam, zrobiłam ją jako wypadkową kilku przeczytanych przepisów, zachęcona opisami jakie to pyszne danie. Faktycznie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10
Maminek kulinarnyPrzepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce
Z Majeczką w kuchniteż używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent
cookplboloński, który we Włoszech podaje się z makaronem tagiatelle (wiem, że na moich zdjęciach jest spaghetti :-) ). Pewnie zapytacie dlaczego nie spaghetti - sos boloński jest na tyle ciężki, że ten makaron go nie umie utrzymać, jedynie paski tagiatelle (ewentualnie pappardelle) dobrze się sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa(...)jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego, który został zatwierdzony przez Izbę Handlową w 1982 roku. Swoją drogą rok 1982 był wyjątkowy dla Włochów
Pora coś zjeśćwielu dyskontach od czasu do czasu pojawiają się makarony soba, chow-mein itp... Kupcie 2-3 paczki swoich ulubionych i niech czekają aż najdzie Was głód. Tego typu makarony gotuje się zazwyczaj 3 do 5 minut we wrzątku i można dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast(...)zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto
W kuchni wieczoremSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchendrugi dzień jest jeszcze lepsza, dobrze sie kroi i przejdzie wszystkimi składnikami. Danie to jest oczywiście bardzo proste ! :) Wykonujcie wszystkie czynności razem ze mną; Zaczynamy od pokrojenia bakłażana i podsmażenia go na suchej patelni W garnku, na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę
Olikowa kuchniakonkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza(...)cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu
Chilli Czosnek i Oliwatrochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją też do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki
Moje domowe kucharzenieUwielbiam makaron z bazyliowym pesto. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję z pietruszki, która bujnie wyrosła w tym roku i jeszcze nie tak dawno zebrałam ostatnią partię. Z dodatkiem odrobiny czosnku, kolorowego pieprzu i orzechów jest smacznym dodatkiem do moich dań. Przygotowane możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, ale jeśli je spasteryzujemy , to ten czas zdecydowanie się
Kuchnia w czekoladzienakładać na niego kolejno: kawałek sałaty, kilka nitek makaronu i resztę warzyw. Z góry można posypać sezamem. Następnie zwijać małe wrapy - nie przejmujcie się, że zwijanie na początku nie wychodzi, szybko się wprawicie. Tak postępować ze wszystkimi rollsami. 5. Podawać z sosem sojowym. Mamy nadzieję, że zasmakują. Nie dajcie się upałom! Życzymy smacznego
two broke sistersdania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem i porem w kremowym sosie z parmezanem. Jako, że ja bez makaronu
Mój Smak na Życiedusimy, jak mięso będzie już gotowe, dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy około 30min w temp. 200stopni. To proste danie, a zobaczycie jak często będziecie do niego powracać
SMYKWKUCHNI