paprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych(...)zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniePyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana
My Culinary Artpolędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min. obiad gotowy
Moniki Smakołykiukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych(...)wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Food SquareChwytasz pałeczki w dłoń, wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie tamten świat. Smukłe, niskie Chinki w czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach(...)ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego
W kuchni Karmel-itkiwiosną. 9. Możesz wybrać tylko trzy składniki i ugotować posiłek żeby się najeść, jakie to będą składniki i co z nich ugotujesz, przyrządzisz? Makaron, truskawki i śmietanka - makaron z truskawkami, ulubione danie z dzieciństwa. Lub jajko, szpinak i czosnek - szpinak smażony z jajkiem. 10. Śniadanie do łóżka czy na tarasie? Na tarasie, z widokiem na góry w moim drewnianym(...)jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie gotowania? 2. Którą kuchnię najbardziej preferujesz? 3. Od kogo zaczerpnęłaś/-eś zamiłowanie do kuchni, gotowania? 4. Co sprawia, że lubisz pichcić? 5. Jakie dania najlepiej Ci wychodzą? Co najbardziej lubisz przyrządzać? 6. Załóżmy, że jesteś na bezludnej wyspie. Do wyboru masz trzy przybory kuchenne. Co weźmiesz ze sobą? 7. Jakie danie/deser najdziwniejszy kiedykolwiek
W kuchni Karmel-itkitego słowa znaczeniu. Wystarczy zamarynować mięso wieczorem lub rano, przed smażeniem przygotować kilka składników, a potem smażyć jakieś 10 minut, jednocześnie gotując ryż lub makaron i gotowe. Dla mnie bomba. Kurczak po syczuańsku to danie ostre za sprawą tytułowego pieprzu i papryczki chilli. Kuchnia syczuańska słynie ze swojej pikantności. Charakterystyczna dla niej jest również słoność przygotowywanych dań. Wynika
W kuchni wieczoremtyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami
Moja pasja smakuW lesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk
SzczyptaSmaQmusztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań(...)pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie
Kulinarna PokusaMoże proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej. Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem, a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść(...)rower i spalić nabyte kalorie :)) Składniki: 500g makaronu (spaghetti lub tagliatelle) 200g chudego wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1 żółtko 100 ml bulionu 1 cebula łyżka startego parmezanu oliwa Wykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy
Walijskie PichcenieLubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie
Szefowa kuchniKiedy w brzuchu Wam burczy, żołądek się kurczy, szybko chcecie coś ugotować i smacznie skonsumować to polecam moje danie makaronowe, w 10 min. gotowe. Składniki: 2 porcje100 g makaronu kokardki Czaniecki,50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim),4 papryczki kolorowe mini,1 cebulka dymka,1 ząbek czosnku,50 g sera camembert (z pieczarkami
Moniki Smakołykiwyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy (z małym dodatkiem jasnego). Bardzo pożywne ale zarazem lekkie danie obiadowe. Polecam do wypróbowania, nam smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest(...)równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego bezzapachowego- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 500ml wody- 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego)- sól i pieprz
Smaczne ZdroweOd kiedy wróciłam z wakacji mam dużo większą ochotę na makarony … ryby i warzywa.To chyba dobrze , bo jak wiecie mój sposób odżywiania do te pory
Ostra na Słodko