oraz sól i pieprz. Makaron połączyć na patelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaochotę na ekspresowy, ciepły posiłek. Makaron z dyniowym sosem ma kremową konsystencję, łagodną w smaku. Parmezan odgrywa tu dużą rolę, bowiem nadaje daniu bardziej zdecydowany charakter. Szafran z kolei wzmacnia piękny kolor :) W przepisie użyłam makaronu fusilli, czyli świderów, ale możecie zastąpić go innym, dowolnym makaronem jaki akurat macie pod ręką (np. farfalle, rigatoni, penne). Składniki
MyCookBook.plPrzygotowanie: Na głęboką patelnie/wok wylej passatę Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj Pokrój pomidory i dodaj do passaty, warto dodać też trochę oleju z pomidorów - dadzą fajny aromat Dodaj soczewicę, podgrzej Gotowe :) W międzyczasie ugotuj makaron ;) Smacznego
pyszne zdrowościostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów, z których nieliczne, zazwyczaj niekompletne, zapadają w moją pamięć ;) Zatem(...)improwizację, inspirowaną zasobami internetowymi, uważam za wielce udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego
zadanie-gotowanieWizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej! Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej
Ostra na SłodkoMakaron z sosem można zrobić w 20 min. Za to lubię właśnie makaron, zawsze świetnie smakuje nie zależnie od dodatku. To danie powstało w tych 20 minutach o których wspomniałam wcześniej. A smakowało nie gorzej niż takie nad którym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz(...)łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą skórke dlatego ją obrałam i wyjęłam miąższ ze środka. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule oraz starty na tarce czosnek. Kiedy już złapie
Radość kipiąca uśmiechem.Niektórym połączenie krewetek z sosem pomidorowym i do tego makaronem może wydawać się świętokradztwem, ale zapewniam, że warto spróbowa ć, tym bardziej , że danie to jest ś wietnym pomysłem na szybki obiad albo kolacje. KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM z MAKARONEM Składniki: makaron np. tagliatelle 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) sól
Bon appetit mon amiemoich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy AleksandryKażdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest
Even Better FoodSałatki potrafią być znakomitymi daniami, o ile przygotowywane są z dodatkiem świeżych składników, wysokiej jakości oleju tłoczonego na zimno, wartościowych węglowodanów lub produktów białkowych. Choć
Even Better FoodCo powiecie na makaron i aksamitny sos?Ja osobiście uwielbiam takie cytrusowe połączenia z mięsem.Cytryna ,mleczko kokosowe i kolendra,to jest ta magia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPolecam przepis na makaron ze szpinakiem i serem fetta..
Ugotujmy CośDobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu
kolorowotorcikowoSzybkie i pyszne danie które lubi chyba każdy :) Pierogi leniwe tym razem w wersji bezglutenowej. Przyznam szczerze, że smakowały nam bardziej niż te tradycyjne z
Mienta blogbakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie Ala z Wegan Nerd.Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):1 szklanka kaszy jaglanej1 mała cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane6 suszonych(...)ząbki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki pieprzu cayenneświeżo mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekDodatkowo:ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania500 g razowego makaronu spaghettiPrzygotowanie:Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku
Food Square