śmietany 18%- 200 g startego żółtego sera- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia- sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę
Kulinarne zapędy KokosaCiekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru sałaty Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 średnia główka sałaty masłowej 1 łyżka ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego
czarrna od kuchni(Oriental spaghetti) Ciekawe połączenie smaków :) Składniki: 200 makaronu spaghetti om nom nom/ 200 g spaghetti 2 łyżki zielonego pesto / 2 tbsp green pesto 2 filety
czarrna od kuchniKlopsiki! - Hulllla, topsiki! Ja lubiem topsiki! 30 minut później... - Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki? - No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików. - A makaron dlaczego ten ugotowałaś? - A jaki inny miałam dać? - To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko(...)tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona
bistro mamamakaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne 3 garście świeżych liści
Pasja Smakuzapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu
Poezja smakubiegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki(...)czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem, od razu podawać
Czerwień i błękitWspaniałe, sycące danie. Pyszne. Składniki: 200 g boczku pokrojonego w kostkę 225 g krewetek obranych, oczyszczonych 2 pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 szklanki mleka 3,2 % 1 garść natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu makaron spaghetti dla 4 osób Na dużej patelni rozpuszczam masło, wrzucam boczek. Smażę aż boczek się wytopi. Dodaję krewetki
MojaQchnia.plI znów zapraszam Was serdecznie pyszną, makaronową ucztę! Tym razem będzie po włosku, bo oprócz pysznego makaronu pappardelle będziemy przygotowywać krewetki. Do tego różnokolorowe pomidorki koktajlowe
Ostra na Słodkowarzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera
Z miłości do słodkościszparagami w sosie śmietanowym. Oczywiście dodałam do sosu szpinaku, bo nie tylko go lubię, ale także jakoś bardzo mi pasuje takie szpinakowo-szparagowe połączenie. Danie jest łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. Makaron ze szparagami Składniki (dla dwóch osób) 100 g świeżego szpinaku 10-15 szparagów 3 ząbki czosnku
UgotujmyTo.plpowiedziane. Przypomnę jednak, że jestem fanem włoskiej kuchni ponad wszystko ten kucharz tu w polsce jest po prostu boski tak dobrego włoskiego dania w polsce jeszcze nigdy i nigdzie nie jadłam. Zakupy: opakowanie makaronu penne koszt ok. 2,50 zł, opakowanie mrożonego szpinaku koszt ok. 3 zł, łosoś za 250 gram koszt ok. 7 zł. Przygotowanie(...)bardzo delikatny i jeśli go przegotujemy to poprosty nam się rozwali. W garnku gotuję makaron tak, żeby był al dente. Gdy szpinak już się rozmrozi i będzie doprawiony dodaję na patelnię 1- 2 łyżki śmietany. Mieszam wszystko razem i gotowe. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt całej potrawy z przyprawami wynosi
Tanio smacznie i prostoSkładniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i
czarrna od kuchniwłasnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej i masło dodać cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki - wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę(...)cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu Podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby
W królestwie smaków BeatyBardzo proste i szybkie danie. A jeżeli lubimy tuńczyka to doskonałe w smaku.Dlaczego makaron pełnoziarnisty? Odpowiedź jest prosta. Zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, a dokładniej mówiąc ziarno zostało zmielone wraz z zewnętrzną powłoką.Produkty pełnoziarniste mają również obniżoną zawartość cukrów. Ograniczają wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Błonnik zawarty w takich produktach korzystnie wpływa na perystaltykę
W kuchennym oknie Ewy